Friday, January 6, 2012

Tofu Cheesecake

En hälsosammare och proteinrik ostkaka. Den är lätt och luftig. Här i Singapore är denna typ av ostkaka populär. En Japansk version av ostkaka. Den slår inte den vanliga krämiga ostkakan, men som alternativ helt bra.

A healthier and protein rich cheesecake. It's light and airy. Here in Singapore, this type of cheesecake is popular. A Japanese version of the cheesecake. This does not beat the real creamy cheesecake, but it's a good alternative.


Tofu Cheesecake

250 g silken tofu
250 g färskost
5 äggulor
120 ml sojamjölk
3 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
70 g vetemjöl

5 äggvitor
130 g strösocker

Värm ugnen till 170C. Lägg bakplåtspapper i botten och sidorna på en rund form (24cm). I en matberedare, blanda alla ingredienser förutom äggvitor och socker tills slätt. Vispa äggvitor och socker till en mjuk maräng.
Blanda marängen i ostblandningen försiktigt med en slickepott. Häll blandningen i kakformen och ånggrädda i ca 50 min på nedersta falsen i ugnen. För att få en gyllene yta på kakan, flytta upp den efter 50 minuter ett steg i ugnen och ha på övre värmen. Låt kakan svalna i rumstemperatur, förvara kallt.


Tofu Cheesecake

250 g silken tofu
250 g cream cheese
5 egg yolks
120 ml soy milk
3 tbsp lemon juice
1 tsp vanilla sugar
70 g flour

5 egg whites
130g caster sugar

Preheat oven to 170C. Place parchment paper in bottom and sides of a round shape (24cm). In a food processor, mix all ingredients except egg whites and sugar until smooth. Beat egg whites and sugar to a soft meringue.
Mix the meringue in the cheese mixture gently with a spatula. Pour mixture into cake tin and steam bake for about 50 minutes on the bottom seam in the oven. To get a golden surface of the cake, move it up, after 50 minutes, a step in the oven and turn on the upper heat. Let the cake cool to room temperature, store cold.


8 comments:

  1. That's a really interesting cheesecake! I would have never thought to use tofu but it looks like it works well.

    ReplyDelete
  2. Åh, vilket spännande recept! Så hög och luftig den ser ut, jättefin!

    ReplyDelete
  3. Låter spännande med tofu i tycker jag!

    ReplyDelete
  4. Caroline: Tack :)

    Amy: Ja, det är lite annorlunda!

    ReplyDelete
  5. Jag har hört mycket gott om tofucheesecake, och vill verkligen prova! Så jag tackar för receptet - den ser verkligen spännande ut <3

    ReplyDelete
  6. this cake is gourgous i follow you from italy blessing good Sunday

    ReplyDelete
  7. Alexandra: Ja, testa, den är annorlunda än vanlig cheesecake!

    Simona: Thanks! And nice to have a follower from Italy! Cheers!

    ReplyDelete