En hälsosammare och proteinrik ostkaka. Den är lätt och luftig. Här i Singapore är denna typ av ostkaka populär. En Japansk version av ostkaka. Den slår inte den vanliga krämiga ostkakan, men som alternativ helt bra.

A healthier and protein rich cheesecake. It's light and airy. Here in Singapore, this type of cheesecake is popular. A Japanese version of the cheesecake. This does not beat the real creamy cheesecake, but it's a good alternative.


Tofu Cheesecake

250 g silken tofu
250 g färskost
5 äggulor
120 ml sojamjölk
3 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
70 g vetemjöl

5 äggvitor
130 g strösocker

Värm ugnen till 170C. Lägg bakplåtspapper i botten och sidorna på en rund form (24cm). I en matberedare, blanda alla ingredienser förutom äggvitor och socker tills slätt. Vispa äggvitor och socker till en mjuk maräng.
Blanda marängen i ostblandningen försiktigt med en slickepott. Häll blandningen i kakformen och ånggrädda i ca 50 min på nedersta falsen i ugnen. För att få en gyllene yta på kakan, flytta upp den efter 50 minuter ett steg i ugnen och ha på övre värmen. Låt kakan svalna i rumstemperatur, förvara kallt.


Tofu Cheesecake

250 g silken tofu
250 g cream cheese
5 egg yolks
120 ml soy milk
3 tbsp lemon juice
1 tsp vanilla sugar
70 g flour

5 egg whites
130g caster sugar

Preheat oven to 170C. Place parchment paper in bottom and sides of a round shape (24cm). In a food processor, mix all ingredients except egg whites and sugar until smooth. Beat egg whites and sugar to a soft meringue.
Mix the meringue in the cheese mixture gently with a spatula. Pour mixture into cake tin and steam bake for about 50 minutes on the bottom seam in the oven. To get a golden surface of the cake, move it up, after 50 minutes, a step in the oven and turn on the upper heat. Let the cake cool to room temperature, store cold.