Jag fick en förfrågan att baka Greta Gris tårta till ett 4-års kalas. Jag har varit tidigare hemma hos familjen på ett kalas med temat dekoration. Inlägget finns här. Jag fyllde tårtan med jordgubbskräm och vaniljkräm. Bredde hela tårtan med smörkräm och täckte den med marshmallowfondant. Fick höra efter kalaset att tårtan hade varit en succé.

I was asked to bake Peppa Pig cake for a girls 4-year birthday party. I have visited the family earlier, the post is available here. I filled the cake with strawberry cream and vanilla custard. I spread the cake with butter cream and covered it with marshmallow fondant. I heard after the party that the cake had been a success.


Choklad-kakbotten

225 g rumsvarmt smör
3 dl socker
4 ägg
5,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 vaniljsocker
2 dl mjölk
1 dl kakao

Sätt ugnen på 175 C. Klä en bakplåt med bakplåtspapper, 30 x 40 cm. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser förutom kakaon och rör ner i smeten tillsammans med mjölk. Vispa till en slät smet. Tillsätt kakao. Blanda väl. Grädda i ca 20-30 minuter.

Marshmallowfondant

450 g marshmallows
2-5 msk vatten
0,5 tsk vaniljextrakt (valfritt)
900 g florsocker
matlagningsfett, spray

Häll marshmallows, 3 msk vatten och extraktet i en skål. Smält marshmallows i mikron i 30 sekunders etapper. Rör om med en slickepott emellan. Fortsätt tills marshmallows är helt slät, 2-3 minuter. Häll marshmallows i en smord mixerskål. Starta mixern på låg och långsamt blanda ner florsocker. Blanda väl. Smörj en ren arbetsyta och dina händer med matlagsningsfett. Häll blandningen ut på arbetsytan. Knåda och smörj händerna efter behov. Knåda några minuter tills blandningen är klumpfri. Om den verkar vara torr, tillsätt lite mer vatten. Spraya lite fett på fondanten och slå in med plastfolie. Låt stå över natten för att förbättra strukturen och elasticiteten.
När du ska använda din fondant, strö en ren arbetsyta och dina händer med majsstärkelse. Kavla ut fondant till den storlek du behöver.



Chocolate Cake Base

225 g butter
3 dl sugar
4 eggs
5 ½ dl flour
1 tsp baking powder
1,5 tsp bicarbonate of soda
1,5 tsp vanilla sugar
2 dl milk
1 dl cocoa

Preheat the oven to 175 C.  Line a baking sheet, 30 x 40 cm, with parchment paper. Beat the softened butter and sugar until fluffy. Beat in the eggs one at a time. Mix all dry ingredients except the cocoa and stir into the mixture with milk. Whisk to a smooth paste. Add 1 dl cocoa. Mix well. Bake for about 20-30 minutes.

Marshmallow Fondant

450 g marshmallows
2-5 tbsp water
0,5 tsp vanilla extract (optional)
900 g powdered sugar
non-stick cooking spray

Pour the marshmallows, 3 tbsp of water and extract in a bowl. Melt marshmallows in the microwave for 30 seconds segment. Stir with a spatula in between. Continue until marshmallows are completely smooth, 2-3 minutes.
Pour the marshmallows in a greased mixing bowl. Start the mixer on low and slowly add the powdered sugar. Mix well. Grease a clean work surface and your hands. Pour the mixture out on the surface. Knead and re-grease your hands as needed. Knead a few minutes until the mixture is lump-free. If it seems dry, add a little more water. Grease the whole ball and wrap with plastic. Let sit overnight to improve the structure and elasticity.
When you use your fondant, sprinkle a clean work surface and your hands with cornstarch. Roll out fondant to the size you need.