En god kaka med söt kolasås. 

A yummy cake with a sweet caramel sauce.



Fikonkaka med kolasås

8 färska fikon
8 msk osaltat smör
1 dl farinsocker
2 msk kakao
1 ägg
2,5 dl mjöl
nypa salt

kolasås
8 msk osaltat smör
1 dl farinsocker
1 dl grädde

Värm ugnen till 175 °C. Smörj portionsformarna. Skär stjälkarna från fikonen och dela dem på mitten. Mosa dem i en matberedare, Ställ åt sidan.

Vispa smör och socker, blanda i kakao och ägg. Tills sist blanda i mjöl, salt och fikonpuré. Häll smeten i ugnsformarna och placera dem i en bakform fylld med vatten. Grädda kakorna i ca 30 minuter.

Gör kolasås genom att blanda smör, farinsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull och värm upp på medelvärme. När sockret löst sig och såsen blivit mörkare och tjocknat är den färdig.

Picka hål i kakorna med en tandpetare, och häll ungefär hälften av såsen över dem, låta kakor absorbera såsen. Låt kakaorna dra sig ca 2 h. De kan även förvaras i kylskåpet över natten. Värm då kakorna i ugn på 120 grader 10 minuter eller tills genomvarma. Serveras varma med resterande kolasås och vaniljglass.

 

Fig Cake with Caramel Sauce

8 fresh figs
120 g unsalted butter
1 dl brown sugar
2 tbsp cocoa
1 egg
2,5 dl flour
pinch of salt

caramel sauce
120 g unsalted butter
1 dl brown sugar
1 dl cream

Preheat oven to 175 °C. Grease individual molds. Cut stems from figs and cut them in half. Mash them in a food processor, set aside.

Beat butter and sugar, mix in cocoa and eggs. Finally, mix in flour, salt and fig puree. Pour batter into baking dish and place them in a baking pan filled with water. Bake the cookies for about 30 minutes.

Make caramel sauce by mixing butter, brown sugar and cream in a heavy saucepan and heat over medium heat. When the sugar has dissolved and the sauce has become darker and thickened it is ready.

Peck holes in the cake with a toothpick, and pour about half the sauce over them, let the cake absorb the sauce. Let the cakes sit for  about 2 h. They can also be stored in the refrigerator overnight. Preheat the cakes in the oven at 120 degrees for 10 minutes or until hot through. Serve warm with remaining caramel sauce and vanilla ice cream.