För den som inte äter kött men ändå vill ha en julskinka på bordet rekommenderar jag detta recept. En vegetarisk julskinka! 

For you who don't eat meat, but still want to have a Christmas ham on your table, I recommend this recipe. A vegetarian Christmas ham!


Vegetarisk Julskinka

1 burk bönor (400 g)
1 lök
1 morot
1 liten palsternacka / kålrot
1 dl sojakross, blötlagd
1-2 ägg
0,5 dl hasselnötter, malda
4 msk mjöl
färsk persilja
salt
nymalen svartpeppar
(ströbröd)

Smördeg

150 g smör, mjuk
3 dl vetemjöl
0,75 dl kallt vatten

Häll vätskan från bönorna och skölj dem. Mixa dem i en matberedare. Tillsätt ägg och vetemjöl. Skär löken fint och riv morot och palsternacka grovt. Blanda i bön-äggsmeten tillsammans med hasselnötterna. Om blandningen verkar för lös, blanda i ströbröd. Ställ kallt.
Blanda smör och mjöl och häll i det kalla vattnet. Blanda till en slät deg. Kavla degen och vik kanterna mot mitten. Kavla och vik degen ytterligare två gånger. Ställ kallt och stelna.
Forma bönsmeten till en limpa och kavla smördegen så att den täcker limpan. Pensla med ägg och grädda i 175 grader ca 1 h. Dekorera ev. med kryddnejlika.


Vegetarian Christmas Ham

1 can of beans (400 g)
1 onion
1 carrot
1 small parsnip / rutabaga
1 cup textured soy protein, soaked
1-2 eggs
0.5 dl hazelnut, ground
4 tablespoons flour
fresh parsley
salt
freshly ground black pepper
(breadcrumbs)

Puff Pastry

150 g butter, soft
3 dl flour
0,75 dl cold water

Pour the liquid from the beans and rinse them. Mix them in a food processor. Add the egg and flour. Cut the onion finely and grate the carrots and parsnips coarsely. Mix in the bean-egg mixture with the hazelnuts. If the mixture seems too loose, mix in bread crumbs. Chill.
Mix butter and flour and pour in the cold water. Mix to a smooth dough. Roll out dough and fold the edges toward the center. Roll and fold the dough two more times. Put in the fridge for a while.
Shape the bean mixture into a loaf and roll puff pastry to cover the loaf. Brush with egg and bake at 175 degrees about 1 hour. Decorate with cloves.