Saturday, December 17, 2011

Vegetarisk Julskinka / Vegetarian Christmas Ham

För den som inte äter kött men ändå vill ha en julskinka på bordet rekommenderar jag detta recept. En vegetarisk julskinka! 

For you who don't eat meat, but still want to have a Christmas ham on your table, I recommend this recipe. A vegetarian Christmas ham!


Vegetarisk Julskinka

1 burk bönor (400 g)
1 lök
1 morot
1 liten palsternacka / kålrot
1 dl sojakross, blötlagd
1-2 ägg
0,5 dl hasselnötter, malda
4 msk mjöl
färsk persilja
salt
nymalen svartpeppar
(ströbröd)

Smördeg

150 g smör, mjuk
3 dl vetemjöl
0,75 dl kallt vatten

Häll vätskan från bönorna och skölj dem. Mixa dem i en matberedare. Tillsätt ägg och vetemjöl. Skär löken fint och riv morot och palsternacka grovt. Blanda i bön-äggsmeten tillsammans med hasselnötterna. Om blandningen verkar för lös, blanda i ströbröd. Ställ kallt.
Blanda smör och mjöl och häll i det kalla vattnet. Blanda till en slät deg. Kavla degen och vik kanterna mot mitten. Kavla och vik degen ytterligare två gånger. Ställ kallt och stelna.
Forma bönsmeten till en limpa och kavla smördegen så att den täcker limpan. Pensla med ägg och grädda i 175 grader ca 1 h. Dekorera ev. med kryddnejlika.


Vegetarian Christmas Ham

1 can of beans (400 g)
1 onion
1 carrot
1 small parsnip / rutabaga
1 cup textured soy protein, soaked
1-2 eggs
0.5 dl hazelnut, ground
4 tablespoons flour
fresh parsley
salt
freshly ground black pepper
(breadcrumbs)

Puff Pastry

150 g butter, soft
3 dl flour
0,75 dl cold water

Pour the liquid from the beans and rinse them. Mix them in a food processor. Add the egg and flour. Cut the onion finely and grate the carrots and parsnips coarsely. Mix in the bean-egg mixture with the hazelnuts. If the mixture seems too loose, mix in bread crumbs. Chill.
Mix butter and flour and pour in the cold water. Mix to a smooth dough. Roll out dough and fold the edges toward the center. Roll and fold the dough two more times. Put in the fridge for a while.
Shape the bean mixture into a loaf and roll puff pastry to cover the loaf. Brush with egg and bake at 175 degrees about 1 hour. Decorate with cloves.


12 comments:

  1. Wow, you have the most interesting recipes! Who would ever dream of a vegetarian ham!? Amazing and delicious sounding!

    ReplyDelete
  2. Ojojoj! Jag har aldrig sett en sådan här vegetarisk "skinka", wow! Måste nästan ta och testa framöver... hur smakar den?

    ReplyDelete
  3. TCSF: Thank you very much!

    Amy: Den var väldigt god, len och mjuk i smaken. Jag kommer göra den på nytt!

    ReplyDelete
  4. Wow, I would never have thought of a vegetarian ham! Awesome!

    ReplyDelete
  5. Alltså, mycket har man hört talas om men vegetarisk julskinka? Aldrig:)

    ReplyDelete
  6. Du är så fantastiskt fiffig :-)

    Kram och fortsatt trevlig helg

    ReplyDelete
  7. Camemberu: Thanks :)

    Mårtenssons kök: Haha, ja, allt kan lagas, nästan :)

    Susanne: Tack och kram!

    ReplyDelete
  8. Tja, finns ju ingenting man missar på julbordet om man firar jul med dig! Så sött med nejlikorna också, pricken över i:et!

    ReplyDelete
  9. Vilket trevligt recept! Jag som funderat på vad jag ska bidra med för vegetariskt till julbordet - det här låter väldigt spännande!

    ReplyDelete
  10. Linda: Tack snälla du :)

    Alexandra: Tack. Ja, detta är ett bra alternativ på julbordet!

    ReplyDelete
  11. Wow vilket intressant recept, denna ska jag prova på cateringköket.
    Allt Gott / Ivan Catering Julbord

    ReplyDelete