Jag fick en förfrågan att baka en tårta till ett 5-års kalas med draktema. Vilken trevlig utmaning tänkte jag och tackade ja! En draktårta skulle bakas. Jag bakade ett ganska stort chokladtårtbotten som fick bli drakens kropp. Fyllde tårtbotten med jordgubbskräm och chokladfrosting, som jag spritsade in i bottnet. Till resten av kroppen bakade jag ett vaniljtårtbotten, som jag skar i olika bitar för att att göra huvud, ben och svans. Som dekoration använde jag mig av hemmagjord färgad smörkräm och olika godis. Hela tårtan var ätbar. Det var så roligt att baka denna draktårta att jag nästan fällde en tår när  överlämningen skulle ske :)

I was asked to bake a cake for a 5-year party with a dragon theme. What a nice challenge, I thought and said yes! A dragon cake was going to be baked. I made a pretty big chocolate cake base that become the dragon's body. Filled the cake base with strawberry cream and chocolate frosting, piping the fillings into the cake base. For the rest of the body I baked a vanilla cake base, which I cut into different pieces to make the head, legs and tail. As for the decorations, I used homemade colored buttercream and various sweets. The entire cake was edible. It was so much fun to bake this dragon cake that I almost shed a tear when the handover took place :)


Choklad-Tårtbotten

6 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl kvarg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
nypa salt

Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills fluffigt. Smält smöret, häll i kvargen och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten. Fyll en form på 26 cm med smet och grädda 45-50 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen.

Vanilj-Tårtbotten

1,5 dl socker
100 g smör rumstemperatur
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
1 dl mjölk
0,5 tsk vaniljsocker

Vispa smör, socker och vaniljsocker tills fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa väl. Blanda i mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan mjölk. Blanda försiktigt med spatel. Häll smeten i en 20x20 cm form. Grädda i 200 graders ugn ca 15-20 min.



Jordgubbskräm

6 dl jordgubbar, bitar
1 dl socker
2,5 msk maizenamjöl

Blanda allt i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka 2 minuter tills krämen tjocknar. Låt kallna.

Chokladfrosting

3 dl florsocker
4 msk kakao
2 msk smör
2 msk grädde/mjölk

Blanda alla ingredienser och  värm i mikron för 15 sekunder. Rör om och värm ytterligare en stund om det behövs. Låt kallna.

smörkräm
godis


Chocolate Cake Base

6 eggs
5 dl sugar
2 tsp vanilla
100 g butter
2 dl quark
7 dl flour
4 tsp baking powder
8 tbsp cocoa
pinch salt

Beat eggs, sugar and vanilla until fluffy. Melt butter, add the quark and mix with egg mixture. Mix flour, baking powder, cocoa and salt and fold into the mixture. Pour batter in a form, 26 cm, and bake 45-50 minutes at 175 degrees at the bottom part of the oven.

Vanilla Cake Base

1,5 dl sugar
100 g butter, room temperature
2 eggs
2,5 dl flour
0,75 tsp baking powder
1 dl milk
0,5 tsp vanilla

Beat butter, sugar and vanilla until fluffy. Add one egg at a time, beating well. Mix in the flour and baking powder. Then add the milk. Mix gently with a spatula. Pour batter in a 20x20 cm baking pan. Bake at 200 degrees for 15-20 minutes.


Strawberry Filling

6 dl strawberries, pieces
1 dl sugar
2,5 tbsp cornstarch

Mix all ingredients in a saucepan and bring to a boil, stirring. Let boil for 2 minutes until the custard thickens. Allow to cool.

Chocolate Frosting

3 dl icing sugar
4 tbsp cocoa
2 tbsp butter
2 tbsp cream/milk

Mix all the ingredients and microwave for 15 seconds, stir and microwave more if needed. Let cool.

buttercream frosting
candy