Thursday, October 27, 2011

Ålandspannkaka / Finnish Åland Pancake

Ålandspannkaka är en variant av ugnspannkaka, som görs på risgryns- eller mannagrynsgröt och smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras med sviskonkräm.

Åland pancake is a variant of pancake baked in the oven, made of rice or semolina porridge and flavored with cardamom. The pancake is served with prunes cream.


Ålandspannkaka

2 dl mjölk
3/4 dl socker
½ msk salt
2-3 tsk kardemumma
2 ägg
smör

Sviskonkräm
10 torkade plommon
5 dl vatten
1 bit kanel
0,5 dl socker
1 msk maizenamjöl
lite vatten

Värm gröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Servera med sviskonkräm.

Skölj plommonen och blötlägg dem en timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.




Åland Pancake

2 dl milk
3/4 dl sugar
0,5 tbsp salt
2-3 tsp cardamom
2 eggs

Prune cream
10 dried prunes
5 dl water
1 piece of cinnamon
0,5 dl sugar
1 tbsp corn starch
some water

Warm porridge and dilute with milk. Mix sugar, salt, cardamom and stir in. Add the eggs and pour the batter into a buttered and bread crumbled dish. Bake at 175 degrees for about 45 minutes. Serve with prune cream.

Wash the plums and soak them for one hour in half a liter of water. Add the cinnamon and cook until plums are soft. Season with sugar and remove from heat. Mix corn flour with some water and pour in while stirring. Give the cream a boil and pour it into a serving bowl. Sprinkle a little sugar on top. 


12 comments:

  1. Jag hade ingen aning om att ålandspannkakan innehåller min älsklingskrydda kardemumma! Måste ju bara testa det snart. Plommonkrämen däremot är en favorit!

    ReplyDelete
  2. Vilket härligt recept! Detta ska jag absolut testa när jag får syskonen på besök i helgen :)
    Första gången jag är inne på din blogg och jag gillar den skarpt, så många recept som ska testas! Ska genast med till affären och inhandla lite ingredienser ;)

    ReplyDelete
  3. It looks and sounds delicious.

    ReplyDelete
  4. Spännande pannkaka, har dock aldrig hört talas om detta. Mums!

    ReplyDelete
  5. Alltså, detta tyckte jag lät väldigt spännande! Kan man använda färdigköpt risgrynsgröt tro? :)

    ReplyDelete
  6. Som av en händelse så funderade jag idag på vad man skulle kunna hitta på med gröt. Visserligen var jag mest inne på mannagrynsgröt men detta måste vara ett tecken :D

    ReplyDelete
  7. Frostrosor: Ja, kardemumma skall det vara :)

    Anonym: Roligt, hoppas den blir omtyckt! Och tack för dina fina ord, välkommen åter!

    Pam: Thanks!

    Susanne: Ja, den är annorlunda än vanlig pannkaka!

    SAn: Ja, det kan du nog :)

    Helena: Du kan laga denna pannkaka av mannagrynsgröt också :)

    Amy: Tack :)

    ReplyDelete
  8. Men, detta har jag aldrig hört talas om! Bokmärker för testning. :-)

    ReplyDelete
  9. Nej men.. Är det kardemumma i Ålandspannkaka? Varför har jag inte vetat om den här härligheten? MUMS <3

    ReplyDelete
  10. tina: :) Bra!

    Alexandra: Ja, det är det :)

    ReplyDelete