Här får ni ett recept på härligt syrliga och fräscha kex. Dessa kex är mitt bidrag till Månadens Sötsak; Syrligt.
Here you get a recipe for great tangy and fresh cookies. These cookies are my contribution to Månadens Sötsak; Tangy.
Fyllda Grapefrukt Cookies
rivet skal av en halv röd grapefrukt
0,3 dl färskpressad grapefruktjuice
1,2 dl socker
2,7 dl vetemjöl, plus mer för arbetsyta
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
60 g osaltat smör, mjukt
1 äggula
Fyllning
30 g osaltat smör, mjukt
2,4 dl florsocker
1,5 msk färskpressad röd grapefruktjuice
Värm ugnen till 175 grader. Klä en plåt
med bakplåtspapper, ställ åt sidan. I en liten skål, blanda skal med 1 msk
socker, ställ åt sidan. I en medelstor skål, blanda mjöl, bakpulver och salt,
ställ åt sidan.
Vispa smör och resten av sockret
fluffigt. Tillsätt äggulan, och vispa tills kombinerat, Rör ner skal-sockerblandningen.
Tillsätt mjölblandningen, omväxlande med saften och blanda väl. Lägg degen i plastfilm och ställ i
kylskåp i 30 minuter.
På en lätt mjölad arbetsyta, kavla ut degen
till 0,3 cm tjock med en mjölad kavel. Ta ut cookies med en rund form.
Grädda ca 13-15 minuter.
Med en spatel, bred fyllningen på
hälften av cookies plana sida och andra hälften lägger du på som lock. Förvaras
i en lufttät behållare i kylen i upp till 3 dagar.
Fyllning:
Vispa smör och socker tills fluffigt.
Tillsätt juice, lite i taget, tills fyllningen håller ihop och är mjuk och
krämig. Ställ kallt 30-60 minuter.
Filled Grapefruit Cookies
grated zest of half red grapefruit
0,3 dl freshly squeezed grapefruit juice
1,2 dl sugar
2,7 dl all-purpose flour, plus more for work surface
0,5 tsp baking powder
a pinch of salt
60 g unsalted butter, softened
1 egg yolk
30 g unsalted butter, softened
2,4 dl confectioners' sugar
1,5 tbsp freshly squeezed red grapefruit juice
Preheat oven to 175 degrees. Line a baking sheet with
parchment paper, set aside. Combine zest with 1 tablespoon sugar, set aside. In
a medium bowl, whisk together flour, baking powder, and salt, set aside.
Beat butter and remaining sugar until
fluffy. Add the egg yolk and whisk until combined, stir in the zest-sugar
mixture. Add flour mixture, alternating with the juice and mix well.
Cover dough with cling wrap and refrigerate
for 30 minutes.
On a lightly floured work surface, roll
out dough into 0,3 cm thick with a lightly floured rolling pin. Cut out cookies
with a round cookie cutter. Bake about 13-15 minutes.
With a spatula, spread filling on half
the cookies flat side and then put the other half as a cap. Store in an
airtight container in the refrigerator for up to 3 days.
Filling:
Beat butter and sugar until fluffy. Add
the juice, little by little, until the filling holds together and is smooth and
creamy. Refrigerate 30-60 minutes.
11 Comments
Vad spännande med grapefrukt i bakverk! Det har jag aldrig provat.
ReplyDeleteLåter just som något för mig.
ReplyDeleteMatilda ska ha kalas om två veckor, du råkar inte vara i Stockholm då? ;) Måste hitta någon annan som kan hjälpa mig, har du kontakter? Det gäller främst en "Cinderella-tårta", enligt beställning. Sånt kan inte jag. Alls.
Maila mig på lena.krauss [at] hotmail.com
Tove: :) De blir så där härligt syrliga!
ReplyDeleteLena: Tyvärr, jag är inte i Stockholm då! Låter kul med en Cinderella-tårta!
De ser gudomliga ut, men jag har så svårt för grape just på grund av att det är beskt. Kanske blir godare i bakverk?
ReplyDeleteMums!
ReplyDeleteÅh, spännande! Jg är en sockergris men kan verkligen gå igång när ngt är fräscht och syrligt. Jag är en av de få som gillar citrontårta.
ReplyDeleteSå kul och annorlunda smak på bakverken. Låter riktigt gott, speciellt frun är tokig i grape. Vi brukar ha röd grape i sallad tillsammans med avokado, så gott tillsammans.
ReplyDeleteDe låter riktigt smarrigt med syrliga kakor! :-)
ReplyDeleteSom vanligt fina bilder
Ha en riktigt trevlig kväll.
Kram Jenny
Alexandra: Smakar inte beskt i dessa cookies :)
ReplyDeleteAmy: Jaa!!
Here comes sugar: Tack :)
Mårtenssons kök: Grape är väldigt god i sig och jag kan tänka mig att den passar bra i sallad med avokado, syrligt och krämigt!
Jenny: Tack så mycket!
Vilken trevlig och annorlunda idé. Låter jättegott.
ReplyDeleteCecilia: Tack :)
ReplyDelete