Sunday, September 11, 2011

Orange-Cranberry Cookies

Apelsin och torkade tranbär passar bra ihop. För att intensifiera smaken av apelsin får dessa kex dessutom en glasyr med apelsin.

Orange and dried cranberries goes well together. To intensify the flavor of orange, these cookies gets a glaze with orange.


Orange-Cranberry Cookies

1/2 cup butter, softened
1/2 cup white sugar
1/4 cup packed brown sugar
1/2 egg
1/2 tsp grated orange zest
1 tbsp orange juice
1-1/4 cups all-purpose flour
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 cup chopped cranberries
             
1/4 tsp grated orange zest
1,5 tbsp orange juice
3/4 cup confectioners' sugar

Preheat the oven to 190 degrees C.
In a large bowl, cream together the butter, white sugar and brown sugar until smooth. Beat in the egg until well blended. Mix in orange zest and orange juice. Combine the flour, baking soda and salt; stir into the orange mixture. Mix in cranberries, until evenly distributed. Drop dough by rounded tablespoonfuls onto ungreased cookie sheets. Cookies should be spaced at least 2 inches apart.
Bake for 12 to 14 minutes in the preheated oven, until the edges are golden. Remove from cookie sheets to cool on wire racks.
In a small bowl, mix together ¼ teaspoon orange zest, 1,5 tablespoons orange juice and confectioners' sugar until smooth. Spread over the tops of cooled cookies. Let stand until set.



Apelsin-tranbärskex

1/2 cup smör, mjukt
1/2 cup socker
1/4 cup farinsocker
1/2 ägg
1/2 tsk apelsinskal
1 msk apelsinjuice
1-1/4 cups mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 cup torkade tranbär
     
1/4 tsk apelsinskal
1,5 msk apelsinjuice
3/4 cup florsocker

Värm ugnen till 190 grader C.
I en skål, blanda ihop smör, socker och farinsocker. Vispa i ägget tills välblandat. Blanda i apelsinskal och apelsinjuice. Blanda mjöl, bakpulver och salt, rör ner det i blandningen. Blanda i tranbär. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper. Lämna mellanrum, för kexen flyter ut under gräddningen.
Grädda i 12 till 14 minuter i ugnen, tills kanterna är gyllene bruna. I en liten skål, blanda samman ¼ tsk apelsinskal, 1,5 msk apelsinjuice och florsocker. Ringla över de svalnade kexen. Låt stelna.

11 comments:

  1. Jag måste bara få säga, vilka fantastiska bakverk du gör, de är alltid vackra och sedan är du otroligt duktig med kameran.

    Fortatt trevlig söndag
    Kramar Susanne

    ReplyDelete
  2. Susanne: Tack, dina ord värmer, kram!

    Elra: Thanks!

    ReplyDelete
  3. Vilken fin blogg! Är du utnämnd till hovkonditor? I Sverige? Vad innebär egentligen det?

    ReplyDelete
  4. Vanessa: Tack! Nej, nej, att baka och laga mat är en hobby för mig och namnet är helt påhittat :)

    ReplyDelete
  5. Nej du, nu blir jag arg på mig själv! Varje gång jag går hit har du lagt in något riktigt gott, och ÄNDÅ är du inte på min favoritlista! Men nu ska jag följa dig i alla fall, jag vill inte missa någonting! Dina bilder är som vanligt helt fantastiska, det ser SÅ gott ut!

    ReplyDelete
  6. Kan bara hålla med Susanne, så mycket gott hela tiden! Men en fråga bara... vem käkar alla underbara godsaker?

    Ha en fin vecka,
    Mårtenssons

    ReplyDelete
  7. MUMS =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling där du kan vinna ett fint smycke =)

    ReplyDelete
  8. Alexandra: :) Tack så mycket!

    Mårtenssons kök: Tack! Ja, man kan undra vem som äter allt detta, men det är jag och min man :). Så delar jag även till vänner, frysen får sin del och så försöker jag baka små satser :)

    Cupcakesfluffan: Tack :)

    Coquina: :)

    ReplyDelete
  9. Näyttävät ihanilta ja ovat varmasti erittäin hyviä!! :)

    ReplyDelete