Apelsin och torkade tranbär passar bra ihop. För att intensifiera smaken av apelsin får dessa kex dessutom en glasyr med apelsin.

Orange and dried cranberries goes well together. To intensify the flavor of orange, these cookies gets a glaze with orange.


Orange-Cranberry Cookies

1/2 cup butter, softened
1/2 cup white sugar
1/4 cup packed brown sugar
1/2 egg
1/2 tsp grated orange zest
1 tbsp orange juice
1-1/4 cups all-purpose flour
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 cup chopped cranberries
             
1/4 tsp grated orange zest
1,5 tbsp orange juice
3/4 cup confectioners' sugar

Preheat the oven to 190 degrees C.
In a large bowl, cream together the butter, white sugar and brown sugar until smooth. Beat in the egg until well blended. Mix in orange zest and orange juice. Combine the flour, baking soda and salt; stir into the orange mixture. Mix in cranberries, until evenly distributed. Drop dough by rounded tablespoonfuls onto ungreased cookie sheets. Cookies should be spaced at least 2 inches apart.
Bake for 12 to 14 minutes in the preheated oven, until the edges are golden. Remove from cookie sheets to cool on wire racks.
In a small bowl, mix together ¼ teaspoon orange zest, 1,5 tablespoons orange juice and confectioners' sugar until smooth. Spread over the tops of cooled cookies. Let stand until set.



Apelsin-tranbärskex

1/2 cup smör, mjukt
1/2 cup socker
1/4 cup farinsocker
1/2 ägg
1/2 tsk apelsinskal
1 msk apelsinjuice
1-1/4 cups mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 cup torkade tranbär
     
1/4 tsk apelsinskal
1,5 msk apelsinjuice
3/4 cup florsocker

Värm ugnen till 190 grader C.
I en skål, blanda ihop smör, socker och farinsocker. Vispa i ägget tills välblandat. Blanda i apelsinskal och apelsinjuice. Blanda mjöl, bakpulver och salt, rör ner det i blandningen. Blanda i tranbär. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper. Lämna mellanrum, för kexen flyter ut under gräddningen.
Grädda i 12 till 14 minuter i ugnen, tills kanterna är gyllene bruna. I en liten skål, blanda samman ¼ tsk apelsinskal, 1,5 msk apelsinjuice och florsocker. Ringla över de svalnade kexen. Låt stelna.