En luftig kaka med smak av jordgubb. Kakan är mitt bidrag till Månadens Sötsak, Rosa!

A light cake with the taste of strawberries. The cake is my contribution to Månadens Sötsak, Pink!


Jordgubbs-Chiffon Kaka

2,65 dl mjöl
1,8 dl socker
0,5 msk bakpulver
1/8 tsk salt
1,8 dl jordgubbspuré
3,5 msk olja
0,75 tsk vaniljextrakt
3 äggulor
3 äggvitor

Blanda mjöl, 1,5 dl socker, bakpulver och salt i en bunke. Blanda äggulorna, vaniljen och oljan i jordgubbspuren. Häll detta sedan i de torra ingredienserna och rör om väl.  Vispa äggvitorna till skum och häll i 0,3 dl socker och vispa tills du har maräng. Blanda sedan försiktigt marängen i smeten.  Häll i en osmörjad form och grädda i 160 grader ca 45 minuter.



Strawberry Chiffon Cake

2,65 dl flour
1,8 dl sugar
0,5 tbsp baking powder
1/8 tsp salt
1,8 dl strawberry puree
3,5 tbsp oil
0,75 tsp vanilla extract
3 egg yolks
3 egg whites

Mix flour, 1.5 dl sugar, baking powder and salt in a bowl. Mix egg yolks, vanilla and oil in the strawberry puree. Pour this then in the dry ingredients and stir well. Beat the egg whites to foam and pour in 0,3 dl sugar and whisk until you have meringue. Mix gently meringue into batter. Pour the batter into a ungreased tube pan and bake at 160 degrees for about 45 minutes.