Valborg, or Walpurgis Night is a traditional spring festival in large parts of Europe. Singing is an integral part of Valborg. Its celebration is also associated with dancing and bonfires and of course with doughnuts and mead!
Munkar
2,5 dl mjölk
25 g färsk jäst

1 tsk salt

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kardemumma

1 ägg
ca. 6 -7 dl mjöl

100g mjukt margarin

frityrolja 

socker
Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Blanda i ägg,
salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Rör i det mjuka margarinet
och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt en timme.
Forma degen till runda munkar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm oljan till
180 grader och fritera munkarna tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem
med en hålsläv och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.
Doughnuts
2,5 dl milk
25 g fresh yeast 

1 tsp salt

1 tsp salt

1 dl sugar

1 tsp vanilla sugar
1 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp cardamom

1 egg
about 6 -7 dl flour

100g soft margarine

cooking oil 

sugar
Crumble the yeast in a bowl and pour over the warm milk. Mix in egg,
salt, sugar, cardamom and most of the flour. Stir in the soft margarine and the
remaining flour. Knead to a smooth dough. Let rise covered for one hour. Shape
the dough into round donuts. Let rise another 20 minutes. Heat oil to 180
degrees and fry the donuts until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer
and place on paper towels and after that roll them in sugar.
8 Comments
SÃ¥ gott med hembakade munkar :-)
ReplyDeleteTrevlig Valborg.
Matbloggen: Ja hembakade är alltid bäst :)
ReplyDeleteHauskaa vappua! :-D
ReplyDeleteMaria: Sitä samaa :)
ReplyDeleteVi förärades med ett munkjärn gjort av gjutjärn, sm ska ställas på spisplattan, för ganska så länge sedan. Undrar just om man skulle kunna göra munkar i det efter detta receptet? Vad tror du? Eller måste de friteras kanske?
ReplyDeleteMårtenssons kök: Hej! Jag tror at ni kan göra enligt detta recept, men att det kräver att ni fyller munkjärnshålen med 1/3 olja, som skall vara het när ni lägger i munkarna. Annars hittade jag på nätet detta recept: http://www.skeppshult.com/sv/recipe/appelmunkar/
ReplyDeleteLycka till!
Så himla gott!!! Har aldrig gjort munkar själv, är det samma variant av deg man använder om man vill fylla munkarna med t.ex. vaniljkräm?
ReplyDeleteKarin: Ja samma deg använder man. Lycka till!
ReplyDelete