Monday, April 25, 2011

Finnish Mead / Finsk mjöd

Nu är det dags att börja laga mjöd till vappen.
Now is the time to start to make Finnish mead for "vappu" celebration.


Mjöd

8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
2-3 citroner
¼ tsk jäst
russin
socker

Koka upp 4 liter vatten och häll det över sockret och farinsockret. Skala citronerna så att du bara får det gula. Skär bort det vita på resten av citronerna och skär dem i skivor. Lägg citronskivorna och skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna lite och rör sedan ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan bort citronerna. Häll mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin per flaska. Det tar ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåp. Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig mjöd i kylskåp och använd inom en vecka. Servera munkar till mjöden.

Mead

8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg sugar
2-3 lemons
¼ tsp yeast
raisins
sugar

Boil 4 liters of water and pour it over the sugar and brown sugar. Peel the lemons so that you only get the yellow. Cut off the white of the rest of the lemons and cut them into slices. Add lemon slices and the peel in sugar water. Pour in remaining water. Let cool slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2 days. Stir and remove the lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon sugar and some raisins per bottle. Mead will be ready at room temperature in about three days in the refrigerator in about a week. Raisins float up when the mead is ready. Store the mead in the refrigerator and use within one week. Serve donuts with mead.

17 comments:

  1. Imponerande! Detta projekt ska jag sätta min man på när vi kommer hem ;0) Trevlig måndag, em

    ReplyDelete
  2. Hej! Ett par frågor:

    1. Vet du om den här mjöden blir helt alkoholfri så att man kan servera ungarna?

    2. Och, torrjäst: hur mycket?

    ReplyDelete
  3. emmixad :) Önskar dig en trevlig start på veckan!

    Lena: Den blir nog inte helt alkoholfri, men mängden alkohol är så liten att barn bjuds nog på denna. Kanske ett glas räcker till barnen :) Torrjäst: 1/2 tsk till 8 liter vatten. Lycka till!

    ReplyDelete
  4. Minunkin pitaa tehda sima valmiiksi! Munkit on jo tekolistalla :-)

    ReplyDelete
  5. Maria: Joo, sima ja munkkeja pitää olla vappuna :)

    ReplyDelete
  6. Nice pictures!

    I live in Malaysia and visit Singapore several times a year. What a beautiful place! I'm from England and blog here: Duncan In Kuantan

    ReplyDelete
  7. Duncan: Hi, thanks for stopping by! Yes Singapore is a beautiful, warm and humid place! I love it here :) I will check your blog now! Have a nice day!

    ReplyDelete
  8. Although I read about it, I've never tasted mead. Your recipe will make it possible for me to sample it for the first time. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  9. Bra att du påminde! Jag har glömt att handla citron och farinsocker. Måste hinna! Annars blir min man ledsen. Trots att han är helsvensk är mjöd och munkar ett måste för honom på valborg!

    ReplyDelete
  10. Mary: Hope you like it! Have a great day!

    Frostrosor: :) Ja munkar och mjöd skall det vara!

    ReplyDelete
  11. Jag trodde mjöd var en slags öl eller som svagdricka. Men så läser jag att ni äter munkar till :-) Drick det som en fika-dricka eller mer som måltidsdryck?

    ReplyDelete
  12. Remsan: Ja det är nog mera en fika-dricka :) och god att dricka en varm dag!

    ReplyDelete
  13. Fina bilder! Vi har dessvärre redan druckit upp vår sima!

    ReplyDelete
  14. Simaa pitää aina vappuna olla. Munkkeja myös.:)

    ReplyDelete
  15. voi munkkeja ja simaa!
    Asun Tanskassa, joten ne jää tänäkin vuonna taas tekemättä.. Tai ainakin sima, sen tekeminen olisi pitänyt jo aloittaa. Munkit ehtisi vielä tehdä.
    Kiva blogi, ja kauniita kuvia ja kakkuja/ruokia.
    Toivottavasti saan linkittää blogiini?

    ReplyDelete