Nu är det dags att börja laga mjöd till vappen.
Now is the time to start to make Finnish mead for "vappu" celebration.


Mjöd

8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
2-3 citroner
¼ tsk jäst
russin
socker

Koka upp 4 liter vatten och häll det över sockret och farinsockret. Skala citronerna så att du bara får det gula. Skär bort det vita på resten av citronerna och skär dem i skivor. Lägg citronskivorna och skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna lite och rör sedan ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan bort citronerna. Häll mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin per flaska. Det tar ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåp. Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig mjöd i kylskåp och använd inom en vecka. Servera munkar till mjöden.

Mead

8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg sugar
2-3 lemons
¼ tsp yeast
raisins
sugar

Boil 4 liters of water and pour it over the sugar and brown sugar. Peel the lemons so that you only get the yellow. Cut off the white of the rest of the lemons and cut them into slices. Add lemon slices and the peel in sugar water. Pour in remaining water. Let cool slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2 days. Stir and remove the lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon sugar and some raisins per bottle. Mead will be ready at room temperature in about three days in the refrigerator in about a week. Raisins float up when the mead is ready. Store the mead in the refrigerator and use within one week. Serve donuts with mead.