Fastlagstisdagen är den sista dagen före den kristna fastan, dagen mellan blåmåndagen och askonsdagen, och som varar ända till påsk.
Till traditionen hör att man dagen till ära åker pulka, äter ärtsoppa och fastlagsbulla. Fastlagsbullan innehåller jordgubbsylt och grädde eller mandelmassa och grädde.

På franska kallas dagen “Mardi Gras”, i Österrike och Tyskland heter dagen “Faschingendienstag” och firas med karneval. I England och många andra engelsktalande länder, kallas dagen för “Shrove Tuesday”, en dag då man äter pannkakor till middag.


Shrove Tuesday is the last day before the Christian Lent, the day between Blue-Monday and Ash Wednesday, and lasts until Easter.
To the tradition is that you go sledding, eat pea soup and buns, so called “fastlagsbullar”. The bun contains strawberry jam  and cream or almond paste and cream.

In French the day is called "Mardi Gras", in Austria and Germany "Faschingendienstag" and celebrated with a carnival. In Britain and many other English-speaking countries, "Shrove Tuesday", a day to eat pancakes for dinner.



Fastlagsbullor


Deg
5 dl mjölk
1 paket  färsk jäst / 2 påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemumma
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller margarin, smält
ca. 15 dl mjöl
Fyllning

mandelmassa / sylt
vispad grädde

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt. Forma till runda bullar och låt jäsa ytterligare 20 min. Pensla med ägg och grädda i 225 graders ugn ca 10 minuter. Fyll bullarna med mandelmassa eller sylt och grädde.
Man kan lätt göra sin egen mandelmassa; lika delar mandelmjöl och florsocker vispas med elvisp, tillsätt en skvätt vatten i taget till en bra konsistens.


Shrove Tuesday Buns

Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2 dried yeast
2 dl suger
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 ägg
200 g butter, melted
15 dl flour

Filling
almond paste / jam
whipped cream

Heat milk to 37C. Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom.  Add flour into mixture until dough is firm and pulls away from the side of your bowl. Cover the dough in the mixing bowl with a clean towel and let rise until doubled, about an hour. Punch down the dough, then remove from bowl. On a floured base, knead dough lightly until smooth and shiny. Shape into round balls and let rise another 20 min. Brush with egg and bake in 225 degree oven about 10 minutes. Fill buns with almond paste or jam and whipped cream.
You can easily make your own almond paste; equal parts almond flour and powdered sugar whipped with an electric mixer, add a splash of water at a time to a good consistency.