Fastlagstisdagen är den sista dagen före den kristna fastan, dagen
mellan blåmåndagen och askonsdagen, och som varar ända till påsk.
Till traditionen hör att man dagen till ära åker pulka, äter ärtsoppa och
fastlagsbulla. Fastlagsbullan innehåller jordgubbsylt och grädde eller
mandelmassa och grädde.
På franska kallas dagen “Mardi Gras”, i Österrike och Tyskland heter
dagen “Faschingendienstag” och firas med karneval. I England och många andra
engelsktalande länder, kallas dagen för “Shrove Tuesday”, en dag då man äter
pannkakor till middag.
Shrove Tuesday is the last day before the Christian Lent, the day
between Blue-Monday and Ash Wednesday, and lasts until Easter.
To the tradition is that you go sledding, eat pea soup and buns, so
called “fastlagsbullar”. The bun contains strawberry jam and cream or almond paste and cream.
In French the day is called "Mardi Gras", in Austria and
Germany "Faschingendienstag" and celebrated with a carnival. In
Britain and many other English-speaking countries, "Shrove Tuesday",
a day to eat pancakes for dinner.
Fastlagsbullor
Deg
5 dl mjölk
1 paket färsk jäst / 2 påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemumma
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller
margarin, smält
ca. 15 dl mjöl
Fyllning
mandelmassa /
sylt
vispad grädde
Smula ner jästen
i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli
fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan
resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp
med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen.
Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt. Forma till runda
bullar och låt jäsa ytterligare 20 min. Pensla med ägg och grädda i 225 graders
ugn ca 10 minuter. Fyll bullarna med mandelmassa eller sylt och grädde.
Man kan lätt göra
sin egen mandelmassa; lika delar mandelmjöl och florsocker vispas med elvisp,
tillsätt en skvätt vatten i taget till en bra konsistens.
Shrove Tuesday Buns
Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2
dried yeast
2 dl suger
½ tbsp ground
cardamom
2 tsp salt
1 ägg
200 g butter,
melted
15 dl flour
Filling
almond paste /
jam
whipped cream
Heat milk to 37C. Stir in yeast, melted butter,
sugar, salt, and ground cardamom. Add
flour into mixture until dough is firm and pulls away from the side of your
bowl. Cover the dough in the mixing bowl with a clean towel and let rise until
doubled, about an hour. Punch down the dough, then remove from bowl. On a
floured base, knead dough lightly until smooth and shiny. Shape into round balls and let rise another
20 min. Brush with egg and bake in 225 degree oven about 10 minutes. Fill buns
with almond paste or jam and whipped cream.
You can easily make
your own almond paste; equal parts almond flour and powdered sugar whipped with
an electric mixer, add a splash of water at a time to a good consistency.
9 Comments
Your photos are, as always, remarkable. I also love the recipes you've shared with us today. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteSÅ fina semlor!! :-) Ser jättegoda ut.
ReplyDeleteIt looks so pretty and delicious. Excellent photos!
ReplyDeleteCan I have one sent by mail? :)
ReplyDeleteRiktigt gott med jordgubbsylt inuti, nasta ar sa maste jag prova ditt recept for det ser sa smaskigt ut!
Grattis till oss pa kvinnodagen:)
Kramar,
Nena
Tack detsamma! Vad gott med jordgubbssylt i!
ReplyDeleteHär bakades det också semlor idag, himla gott :-)
ReplyDeleteThanks to you all for your kind words!
ReplyDeleteTack till er alla för era vänliga ord!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesemua menuju ke bandar togel online kingdomgrup karena lagi ada promo untuk ppkm http://128.199.187.54/
ReplyDelete