Wednesday, December 22, 2010

Pepparkaksbrownie / Gingerbread Brownie

Den här blir en klar favorit på julbordet! Super, super god.
This one is going to be a favorite on the Christmas table! Super good.

Brownies med pepparkaksdeg och choklad

200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
100 g vit choklad
Valfri mängd pepparkaksdeg

Smält smöret i en kastrull. Blanda i den mörka chokladen låt den smälta i smöret. Rör till en jämn smet. Vispa ägg och socker lätt. Rör ner chokladsmeten i ägg-sockersmeten. Blanda sedan mjöl och salt och rör ner i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i en form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter). Hacka vit choklad och tryck ner i smeten. Tryck ner bitar av pepparkaksdegen lite här och var i brownien. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 12-17 minuter. Låt svalna och ställ i kylen. Kan frysas.

Brownies with gingerbread dough and chocolate

200 g dark chocolate
200 g butter
4 egg
2 dl sugar
2½ dl flour
pinch of salt
100 g white chocolate
gingerbread dough

Melt the butter in a saucepan. Mix in the dark chocolate and let it melt in the butter. Stir until smooth. Beat eggs and sugar lightly. Stir chocolate mixture into egg-sugar mixture. Then mix flour and salt and stir into the batter and mix it until smooth. Pour batter into a pan with removable edge (about 22 cm in diameter). Chop the white chocolate and press into the batter. Press the pieces of  gingerbread dough here and there in the brownies. Bake in lower part of the oven at 200 degrees for about 12-17 minutes. Let cool and place in the fridge. Can be frozen.

13 comments:

 1. Det här ser helt fantastiskt gott ut! Måste testas. Vill även fråga om jag kan få låna bild och recept till min julblogg? Självklart med hänvisning till dig :-)

  ReplyDelete
 2. Tomtens Dotter: Tack och ja, du får låna bild och recept, så länge du hänvisar till mig :) Roligt!

  ReplyDelete
 3. Tack snälla, nu är inlägget skrivet.
  Nu sitter jag och längtar efter att butikerna ska börja sälja pepparkaksdeg så att jag kan provbaka :-)
  Ha en bra dag

  ReplyDelete
 4. Tomtens Dotter: Tack själv, väldigt snällt av dig! Jag blev nu också sugen på den här :)

  ReplyDelete
 5. JAG DÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖR!!

  ReplyDelete
 6. Provsmakade nu och jag har ett ord till dig: Kärlek!

  ReplyDelete
 7. Smakade dessa hos Tomtens Dotter, säger bara "To die for" (Eller kanske gå över lik för att få...)

  ReplyDelete
 8. Erica: :) Roligt!!!

  Asgeira: Mycket kul att höra! Tack för kommentaren!

  ReplyDelete
 9. Hej! Vi ska åka till Singapore om två veckor, vet du vart man kan köpa pepparkaksdeg? (Eller färdiga pepparkakor men deg är ju lite roligare för barnen...) Jag gissar på IKEA förstås, är det enkelt att åka dit? Har ganska maxat schema så jag behöver skissa på en shopplingplan. Om du har tips på annan bra matbutik som säljer lite västerländskt, typ olika mjöl, frön, gryn osv så får du gärna tipsa. Det är ganska begränsat här i Vietnam, och det "black wheat" jag har hittat har inte vart så kul att baka med....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Elin,

   Åh, vad härligt att ni skall till Singapore. Jag saknar så värmen och livsstilen i Singapore. Här i Amsterdam har det nu varit grått, blåsigt och kallt.
   Ja, pepparkaksdeg får du från Ikea. Den finns två Ikea att välja på, den ena ligger mera i centrum (Ikea Alexandra) och den andra närmare flygplatsen (Ikea Tampines). Med buss kommer man till Ikea och taxi kostar inte heller mycket. Jag skulle säga att Cold Storage har ett bra urval på mjöl, frön...Den i Great World City är lite större och där hade de mycket olika alternativ. Black wheat låter annorlunda och spännande :)

   Ha det så bra!

   Delete
  2. Glömde säga att Annas pepparkakor får man på Liang Court - Meidi Ya mataffären i Clarke Quay.

   Delete
 10. Jag ska lägga in Alexandra på listan och se om vi kan få in det i vår "route" :)

  Vi har tre nätter där och ska hinna med Singapore Zoo och ev Sentosa. Sen vill vi äta kinesiskt så har du bra tips så får du hojta till. Ska bli så kul att återse Singpore för tredje gången! Ja jag vet inte riktigt vad "black wheat" är, det är de få gånger när vi hittar "något slags brunt bröd" på bageriet....

  ReplyDelete