Krämigt god potatisgratäng. Inte bara grädden som gör den krämig utan även en smaksatt färskost. Så gott. Jag gillar att toppa min gratäng med ost, för att ytterligare höja krämigheten :) Ha en fin dag!

Creamy delicious potato gratin. Not only the cream that makes it creamy but also a flavored cream cheese. So delicious. I like to top my gratin with cheese, to further increase the creaminess :) Have a nice day!


Krämig potatisgratäng med Färskost


1 kg potatis, skalad och skivad

2 gula lökar, skalad och hackad

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

1 klyfta vitlök, pressad

3 dl grädde

1 dl färskost, vitlök & örter

1,5 dl riven ost


Värm ugnen till 200 C grader. Varva potatisskivor, lök och vitlök i en lätt smord, ugnssäker form. Krydda med salt och peppar mellan varven. Blanda grädde med färskost och 1 dl riven ost och häll på potatisen. Strö över resterande riven ost. Grädda i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.



Creamy Potato Gratin with Cream Cheese


1 kg potatoes, peeled and sliced

2 red onions, peeled and chopped

1 tsp salt

2 pinches of white pepper

1 clove garlic, pressed

3 dl cream

1 dl cream cheese, garlic & herbs

1.5 dl grated cheese


Preheat oven to 200 C degrees. Layer the potato slices, onion and garlic in a lightly greased ovenproof dish. Season with salt and pepper in between. Mix the cream with cream cheese and 1 dl of the grated cheese and pour over the potatoes. Sprinkle with the remaining grated cheese. Bake for about 50 minutes or until the potatoes soft.