Choklad-Apelsinkaka med Smul
Smultopping:
30 g smör, mjukt
3/4 dl mjöl
1/4 dl ljust farinsocker
0,5 apelsin, skal
en nypa salt
Kaka:
40 g smör, mjukt
20 ml olja
1 dl ljust farinsocker
1 ägg
1 dl mjöl
0,5 dl kakaopulver
0,5 apelsin, skal
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vanilj
en nypa salt
Värm ugnen till 175°. Klä en bakform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper. Rör ihop ingredienserna till toppingen i en skål.
För kakan, rör ihop smör, olja och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt mjöl, kakao, bakpulver, apelsinskal, vanilj och salt. Rör om tills allt är blandat. Bred ut smeten i den förberedda bakformen och täck med smultoppingen. Grädda i cirka 20 minuter. Låt svalna.
Chocolate Orange Cake with Crumbs
Crumb Topping:
30 g butter, soft
3/4 dl flour
1/4 dl light brown sugar
one pinch of salt
Cake:
40 g butter, soft
20 ml oil
1 dl light brown sugar
1 egg
1 dl flour
0.5 dl cocoa powder
1 tsp baking powder
0.5 orange, zest
0.5 tsp vanilla
one pinch salt
Pre-heat the oven to 175° C. Line a baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper. In a bowl stir together the ingredients for the topping.
For the cake, stir together butter, oil and sugar. Add the egg and stir well. Add the flour, cocoa, baking powder, orange zest, vanilla and salt. Stir until mixed. Spread the batter in the prepared baking pan and cover with crumb topping. Bake for approximately 20 minutes. Let cool.




0 Comments