Hösten är här och med den kommer suget för värmande och kryddiga bakverk. Dessa pumpamuffins har jag smaksatt med kakao och speculooskrydda. Speculooskrydda påminner om pepparkakskrydda. De blev mycket goda och saftiga. Koka en kopp kaffe eller te till och du har en mysig stund. 

Autumn is here and with it comes the craving for warming and spicy pastries. I have flavored these pumpkin muffins with cocoa and speculoos spice. Speculoos spice is reminiscent of gingerbread spice. They turned out very tasty and moist. Make a cup of coffee or tea and you have a cozy moment.


Spicy Chocolate Pumpkin Muffins

6 pcs


40 g butter, melted

20 g oil 

3/4 dl light brown sugar

1 large egg

1 dl pumpkin puree

3/4 dl all-purpose flour

0.5 dl cocoa powder

3/4 tsp speculoos spice

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Crumb topping:

20 g butter

0.5 dl wheat flour

1.5 tbsp sugar

1/4 tsp speculoos spice


Preheat oven to 175 C degrees. Stir butter, oil and sugar together in a bowl. Add the egg and  pumpkin puree. Then stir in the remaining ingredients. Pour the batter into six silicone muffin tins. For the crumb topping, mix all the ingredients together. Top each muffin with crumbs. Bake for about 15 minutes. Let them cool completely.



Kryddiga Choklad Pumpamuffins

6 st


40 g smör, smält

20 g olja

3/4 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

1 dl pumpapuré

3/4 dl vetelmjöl

0,5 dl kakaopulver

3/4 tsk speculooskrydda

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Smultopping:

20 g smör

0,5 dl vetemjöl

1,5 msk socker

1/4 tsk speculooskrydda


Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop smör, olja och socker i en skål. Tillsätt ägg och pumpapuré. Rör sedan ner resterande ingredienser. Häll smeten i sex silikonmuffinsformar. För smultoppingen nyp ihop alla ingredienser. Toppa varhe muffins med smulet. Grädda i ca 15 minuter. Låt dem svalna helt.