En mjuk kaka med smak av apelsin och kardemumma. Både apelsin och kardemumma har värmande smaker och passar bra till höstfikat. Jag dekorerade kakan med en glasyr gjord på florsocker och vatten. Gott! 

A soft cake with a taste of orange and cardamom. Both orange and cardamom have warming flavors and are great for autumn coffee. I decorated the cake with a glaze made from icing sugar and water. Delicious!


Apelsinrutor med Kardemummasmul


50 g smör, rumstempererat

1 dl ljust farinsocker

0,5 tsk vaniljextrakt

1 stort ägg

0,5 dl creme fraiche

1.5 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

0,5 tsk kardemumma

en nypa salt

0,5 apelsin, skal


Smultopping:

20 g smör

0,5 dl vetemjöl

1,5 msk farinsocker

1/4 tsk mald kardemumma


Värm ugnen till 175 C. Klä en bakform med bakplåtspapper.

I en skål, rör ihop smör, socker och vanilj tills det blir krämigt. Tillsätt ägg och creme fraiche. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver, kardemumma, salt och apelsinskal. Blanda tills smeten är slät. För smuldegen kombinera alla ingredienser tills det bildas smulor. Häll smeten i bakformen och toppa med smulorna. Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter.



Orange Squares with Cardamom Crumb


50 g butter, room temperature

1 dl light brown sugar

0.5 tsp vanilla extract

1 large egg

0.5 dl creme fraiche

1.5 dl wheat flour

3/4 tsp baking powder

0.5 tsp cardamom

a pinch of salt

0.5 orange, zest


Crumb topping:

20 g butter

0.5 dl wheat flour

1.5 tbsp brown sugar

1/4 tsp ground cardamom


Preheat the oven to 175 C. Line a baking pan with baking paper.

In a bowl, mix together butter, sugar and vanilla until creamy. Add egg and creme fraiche. Then add flour, baking powder, cardamom, salt and orange zest. Mix until the batter is smooth. For the crumbs, combine all the ingredients until crumbs form. Pour the batter into the baking pan and top with the crumbs. Bake in the oven for about 20-25 minutes.