Dirty Chai Crumb Muffins
30 ml vegetable oil
20 g butter, melted
1 dl light brown sugar
1 large egg, at room temperature
0.5 dl creme fraiche, at room temperature
1 tsp pure vanilla extract
1.5 dl all-purpose flour
1 tsp baking powder
one pinch of salt
For the Streusel
20 g butter, cold
2 tbsp all-purpose flour
2 tbsp light brown sugar
1 tsp espresso powder
0.5 tsp cinnamon
0.5 tsp ground cardamom
0.5 tsp ground ginger
1/4 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground cloves
Preheat the oven to 175 C. In a bowl stir together the oil, butter and sugar. Then add the egg, creme fraiche and vanilla extract. Stir well. Add the dry ingredients and stir until smooth. For the streusel combine all the ingredients. The mixture should be crumbly but stick together when pressed between your fingers. Place half the batter in muffin cups, then add half the streusel and swirl. Add the remaining batter on top and finally, the remaining streusel. Bake for 15-20 minutes. Let cool.
Dirty Chai Smulmuffins
30 ml olja
20 g smält smör
1 dl ljust farinsocker
1 stort ägg, rumstempererat
0,5 dl creme fraiche, rumstempererat
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
Smul:
20 g kallt smör
2 msk vetemjöl
2 msk ljust farinsocker
1 tsk espressopulver
0,5 tsk kanel
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald ingefära
1/4 tsk mald muskotnöt
1/4 tsk mald kryddnejlika
en nypa salt
Värm ugnen till 175 °C. Rör ihop olja, smör och socker i en skål. Tillsätt sedan ägg, creme fraiche och vaniljextrakt. Rör om väl. Tillsätt de torra ingredienserna och rör om tills det är slätt. Till smulet, blanda alla ingredienser. Blandningen ska vara smulig men hålla ihop när du trycker den mellan fingrarna. Fördela hälften av smeten i muffinsformar, toppa sedan med hälften av smulet och virvla runt. Lägg resterande smet ovanpå och slutligen resterande smul. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna.
0 Comments