Cinnamon Crumb Loaf Cake
30 ml vegetable oil
20 g butter, melted
1 dl light brown sugar
1 large egg, at room temperature
0.5 dl sour cream, at room temperature
1 tsp pure vanilla extract
1.5 dl all-purpose flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
For the Streusel
20 g butter, cold
2 tbsp all-purpose flour
2 tbsp light brown sugar
1 tsp cinnamon
Preheat the oven to 175 C. Butter a small loaf pan with butter and flour.
In a bowl stir together the oil, butter and sugar. Then add the egg, sour cream and vanilla extract. Stir well. Add the dry ingredients and stir until smooth. For the streusel combine all the ingredients. The mixture should be crumbly but stick together when pressed between your fingers. Layer half the batter in the loaf pan, then add half the streusel and swirl. Add the remaining batter on top and finally, the remaining streusel. Bake for 30 minutes or until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Cool before slicing.
Kanelsmulkaka
30 ml olja
20 g smält smör
1 dl ljust farinsocker
1 stort ägg, rumstempererat
0,5 dl gräddfil, rumstempererat
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
Smul:
20 g kallt smör
2 msk vetemjöl
2 msk ljust farinsocker
1 tsk kanel
Värm ugnen till 175 °C. Smörj en liten brödform med smör och mjöl.
Rör ihop olja, smör och socker i en skål. Tillsätt sedan ägg, gräddfil och vaniljextrakt. Rör om väl. Tillsätt de torra ingredienserna och rör om tills det är slätt. Till smulet, blanda alla ingredienser. Blandningen ska vara smulig men hålla ihop när du trycker den mellan fingrarna. Fördela hälften av smeten i brödformen, tillsätt sedan hälften av smulet och virvla runt. Lägg resterande smet ovanpå och slutligen resterande smul. Grädda i 30 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren. Låt svalna.
0 Comments