En saftig kaffekaka som är god i sin enkelhet. Jag uppskattar verkligen sådana här enkla kakor. Jag tror också att man i vuxen ålder börjar uppskatta dem mera, för som barn vill man gärna ha färggrannt, glasyr, strössel, frosting.... Hur tänker du?

A moist coffee cake that is delicious in its simplicity. I really appreciate simple cakes like this. I also think that as an adult you start to appreciate them more, because as a child you like to have colorful things, icing, sprinkles, frosting... What do you think?

Chocolate Cream Cheese Bundt Cake


1 large egg

1 1/4 dl granulated sugar

40 ml vegetable oil

1 tsp vanilla extract

0.5 dl cream cheese, at room temperature

2 dl all-purpose flour

0.5 dl cocoa powder

2 tsp espresso powder

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

3/4 dl hot brewed coffee


Preheat the oven to 175°C. Grease and flour a bundt cake pan.

In a bowl, beat the egg and sugar until well combined. Next add the vegetable oil, vanilla extract, and cream cheese. Stir until well incorporated. Add the dry ingredients and coffee. Pour the batter into the prepared bundt cake pan and bake for 25-30 minutes. Remove from the oven and place on a cooling rack. After 5 minutes, turn it out onto a plate. Allow to cool completely.



Choklad- och Färskostkaka


1 stort ägg

1 1/4 dl strösocker

40 ml matolja

1 tsk vaniljextrakt

0,5 dl färskost, rumstempererad

2 dl vetemjöl

0,5 dl kakaopulver

2 tsk espressopulver

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

3/4 dl varmt bryggt kaffe


Värm ugnen till 175 °C. Smörj och mjöla en sockerkaksform.

Vispa ägg och socker i en bunke tills allt är väl blandat. Tillsätt sedan matolja, vaniljextrakt och färskost. Rör om tills allt är väl blandat. Tillsätt de torra ingredienserna och kaffet. Häll smeten i den förberedda sockerkaksformen och grädda i 25–30 minuter. Ta ut ur ugnen och ställ på ett galler. Stjälp upp kakan efter 5 minuter. Låt svalna helt.