Har du mogna eller kanske övermogna päron hemma? Då kan du baka denna kaka. Jag mixade med en stavmixer ett päron till puré och blandade i smeten. Purén behöver inte vara helt slät, utan det är gott om det blir lite bitar också. Kakan blev saftig och god och vill man kan man dekorera den med en lönnsirapfrosting.  Ha en fin dag!

Do you have ripe or perhaps overripe pears at home? Then you can bake this cake. I blended a pear into a puree with a hand blender and mixed it into the batter. The puree doesn't have to be completely smooth, it's nice if there are some pieces too. The cake turned out moist and delicious and if you want, you can decorate it with a maple syrup frosting. Have a nice day!



Cardamom Pear Bundt Cake


30 g butter, melted

20 ml oil

0.5 dl light brown sugar

0.5 dl granulated sugar

1 large egg, room temperature

1 tsp vanilla extract

1 3/4 dl all purpose flour

1 tsp cardamom

0.5 tsp ground cinnamon

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

1 pear, puree


Maple Frosting

0.5 dl powdered sugar

12 g butter, melted

2 tsp pure maple syrup


Preheat the oven to 175 C. Butter and flour a bundt cake pan. 

Stir together the butter, oil and sugars until smooth. Add the egg and vanilla extract and stir well. Stir in the dry ingredients and the pear puree. Pour batter into the prepared bundt pan. Smooth the top of the batter. Bake the cake for approximately 25-30 minutes. Remove the cake from the oven and let cool in the pan for 15 minutes.

To make the frosting, mix together the butter, sugar and 1 teaspoon maple syrup. Add 1 teaspoon more syrup until desired consistency is reached. Drizzle the frosting on top of the cake. 



Kardemumma Päronsockerkaka


30 g smält smör

20 ml olja

0,5 dl ljust farinsocker

0,5 dl strösocker

1 stort ägg, rumstempererat

1 tsk vaniljextrakt

1 3/4 dl vetemjöl

1 tsk kardemumma

0,5 tsk malen kanel

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

1 päron, puré


Lönnsirapfrosting

0,5 dl florsocker

12 g smält smör

2 tsk ren lönnsirap


Värm ugnen till 175 °C. Smörj och mjöla en sockerkaksform.

Rör ihop smör, olja och socker tills det är slätt. Tillsätt ägg och vaniljextrakt och rör om väl. Rör i de torra ingredienserna och päronpurén. Häll smeten i sockerkaksformen. Jämna ut smeten. Grädda kakan i cirka 25-30 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 15 minuter. För att göra frostingen, blanda smör, socker och 1 tsk lönnsirap. Tillsätt 1 tsk mer lönnsirap tills önskad konsistens uppnås. Ringla frostingen över kakan.