En god saltig paj med en sallad vid sidan om är en lunch jag gärna äter. Denna gång blev det med smak av spenat och ricotta. En klassisk kombo och mycket god. Vill du ha en högre fyllning gör då pajen i en mindre form eller så gör man en större mängd fyllning. 

A good savory pie with a salad on the side is a lunch I like to eat. This time the pie had the taste of spinach and ricotta. A classic combo and very tasty. If you want a higher filling, then make the pie in a smaller pie dish or make a larger amount of filling.


Ricotta-Spenatpaj


pajskal

50 g smör, kallt

1 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl

0,5 tsk bakpulver

1/4 salt

0,5 dl mjölk


fyllning

5 frysta spenatkuber, stekta

1 liten rödlök, stekt

250 g ricotta

2 ägg

1 dl riven parmesan

2 msk grädde

salt

vitlökspulver

nypa svartpeppar

nypa muskotnöt


För pajskalet blanda smör, mjöl, bakpulver och salt till en smulig massa. Blanda sedan i mjölken till en deg. Tryck degen i en pajform. Grädda pajskalet i 175 C graders ugn i 10 minuter. 


Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet. Toppa med delade körsbärstomater. Grädda i 175 C grader ca 20 minuter.



Ricotta Spinach Pie


Pie crust

50 g butter, cold

1 dl wheat flour

1 dl rye flour

0.5 tsp baking powder

1/4 salt

0.5 dl milk


Filling

5 frozen spinach cubes, fried

1 small red onion, fried

250 g ricotta

2 eggs

1 dl grated parmesan

2 tbsp cream

salt

garlic powder

pinch of black pepper

pinch of nutmeg


For the pie crust, mix the butter, flour, baking powder and salt until crumbly. Then mix in the milk to form a dough. Press the dough into a pie dish. Bake the pie crust in a 175 C oven for 10 minutes.


Mix all the ingredients for the filling and pour into the pre-baked pie crust. Top with halved cherry tomatoes. Bake at 175 C for about 20 minutes.