Blueberry Crumb Pie
120 g butter, soft
1,5 dl light brown sugar
2 1/4 dl flour
2 dl oatmeal
1 tsp baking powder
one pinch of salt
Filling:
240 g sweetened condensed milk
120 g creme fraiche
1 tsp vanilla extract
1 egg yolk
1 lemon, juice and zest
2 dl blueberries
1 tsp maizena
Preheat oven to 175 C and prepare a 20 cm x 20 xm pan by lining with parchment paper.
In a bowl, mix the butter and sugar. Then stir in the flour, oatmeal, baking powder and salt. Press 2/3 of the mixture into the bottom of the pan.
Stir the sweetened condensed milk, creme fraiche, vanilla, egg yolk and lemon juice and zest. Stir until smooth. Pour the filling over the crust and carefully spread it out. Stir together the blueberries and maizena and add the them on top of the filling. Sprinkle the remaining oatmeal crumble on top. Bake for approx. 25 minutes or until the edges and top are golden brown. Let cool completely before cutting into pieces. Store in the refrigerator.
Blåbärsmulpaj
120 g smör, mjukt
1,5 dl ljust farinsocker
2 1/4 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
en nypa salt
Fyllning:
240 g sötad kondenserad mjölk
120 g creme fraiche
1 tsk vaniljextrakt
1 äggula
1 citron, saft och skal
2 dl blåbär
1 tsk maizena
Värm ugnen till 175 °C och klä en form på 20 cm x 20 cm med bakplåtspapper.
Blanda smör och socker i en skål. Rör sedan i mjöl, havregryn, bakpulver och salt. Tryck ut 2/3 av blandningen i botten av formen.
Rör ihop den sötade kondenserade mjölken, creme fraiche, vaniljen, äggulan och citronsaften och -skalet. Rör tills det är slätt. Häll fyllningen över pajbotten och bred försiktigt ut den. Blanda blåbären med maizena och lägg dem ovanpå fyllningen. Strö resterande smuldeg över. Grädda i ca 25 minuter eller tills kanterna och toppen är gyllenbruna. Låt svalna helt innan du skär i bitar. Förvara i kylskåp.
0 Comments