Åh, lala! Denna paj är så god!! Om det är något du skall baka med blåbär är det denna paj. Den är krämigt söt med lite syrliga blåbär och så toppas allt med en knaprig smuldeg. Baka den bara och tacka mig senare :) Ha en fin dag!

Oh, lala! This pie is so good!! If there's one thing you should bake with blueberries, it's this pie. It's creamy sweet with a little tart blueberries and then everything is topped with a crunchy crumb topping. Just bake it and thank me later :) Have a nice day!


Blueberry Crumb Pie


120 g butter, soft

1,5 dl light brown sugar

2 1/4 dl flour

2 dl oatmeal

1 tsp baking powder

one pinch of salt


Filling:

240 g sweetened condensed milk

120 g creme fraiche

1 tsp vanilla extract

1 egg yolk

1 lemon, juice and zest

2 dl blueberries

1 tsp maizena  


Preheat oven to 175 C and prepare a 20 cm x 20 xm pan by lining with parchment paper.


In a bowl, mix the butter and sugar. Then stir in the flour, oatmeal, baking powder and salt. Press 2/3 of the mixture into the bottom of the pan. 


Stir the sweetened condensed milk, creme fraiche, vanilla, egg yolk and lemon juice and zest. Stir until smooth. Pour the filling over the crust and carefully spread it out. Stir together the blueberries and maizena and add the them on top of the filling. Sprinkle the remaining oatmeal crumble on top. Bake for approx. 25 minutes or until the edges and top are golden brown. Let cool completely before cutting into pieces. Store in the refrigerator.



Blåbärsmulpaj


120 g smör, mjukt

1,5 dl ljust farinsocker

2 1/4 dl mjöl

2 dl havregryn

1 tsk bakpulver

en nypa salt


Fyllning:

240 g sötad kondenserad mjölk

120 g creme fraiche

1 tsk vaniljextrakt

1 äggula

1 citron, saft och skal

2 dl blåbär

1 tsk maizena


Värm ugnen till 175 °C och klä en form på 20 cm x 20 cm med bakplåtspapper.

Blanda smör och socker i en skål. Rör sedan i mjöl, havregryn, bakpulver och salt. Tryck ut 2/3 av blandningen i botten av formen.


Rör ihop den sötade kondenserade mjölken, creme fraiche, vaniljen, äggulan och citronsaften och -skalet. Rör tills det är slätt. Häll fyllningen över pajbotten och bred försiktigt ut den. Blanda blåbären med maizena och lägg dem ovanpå fyllningen. Strö resterande smuldeg över. Grädda i ca 25 minuter eller tills kanterna och toppen är gyllenbruna. Låt svalna helt innan du skär i bitar. Förvara i kylskåp.