Idag bjuder jag på ett recept för en god kaka som passar bra till eftermiddgskaffet. Kakan har smak av apelsin och kardemumma. Hoppas du har en bra dag!

Today I offer a recipe for a delicious cake that goes well with afternoon coffee. The cake has a flavor of orange and cardamom. Hope you have a good day!


Apelsin-Kardemummakaka

75 g smör
1 1/4 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
0.5 tsk vaniljsocker
en nypa salt
0,5 apelsin, skal
0,5 dl mjölk

Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en liten sockerkaksform.
Smält smöret och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst. Tillsätt de torra ingredienserna, apelsinskal, smör och mjölk i äggblandningen och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 


Orange Cardamom Bundt Cake

75 g butter
1 1/4 dl sugar
1 egg
2 dl wheat flour
2 tsp cardamom
1 tsp baking powder
0.5 tsp vanilla sugar
a pinch of salt
0.5 orange, zest
0.5 dl milk

Preheat the oven to 175°C. Grease and flour a small sponge cake tin.
Melt the butter and let cool. Beat the sugar and egg until fluffy. Add the dry ingredients, orange, butter and milk to the egg mixture and stir until smooth. Pour the batter into the tin. Bake the cake in the middle of the oven for about 25 minutes.