De här kexen är beroendeframkallande, men så värda att baka. Smöriga, smälter-i-munnen kex med goda bitar av daim. Man kan ta annan choklad om man vill, men daim ger ett knaprigt gott tuggmotstånd. 

These cookies are addictive, but so worth baking. Buttery, melt-in-your-mouth cookies with delicious pieces of daim. You can use other chocolate if you want, but daim gives a crunchy, good chewiness.


Kolacookies med Daim


100 g smör, mjukt

1 dl strösocker

2 msk sirap

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt

50 g Daim, hackad


Värm ugnen till ca 175° C. 

Blanda ihop smör med socker, sirap, mjöl, bakpulver och salt. Blanda ner chokladen. Forma till bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till dem lite lätt.

Grädda i  ugnen i ca 8-10 minuter eller tills de fått lite färg i kanterna. Låt svalna.



Caramel Cookies with Daim


100 g butter, soft

1 dl caster sugar

2 tbsp syrup

2.5 dl wheat flour

1 tsp baking powder

a pinch of salt

50 g Daim, chopped


Preheat the oven to approx. 175° C.

Mix the butter with sugar, syrup, flour, baking powder and salt. Mix in the chocolate. Shape into balls and place on a baking sheet lined with baking paper. Press them down lightly.

Bake in the oven for approx. 8-10 minutes or until they are golden brown at the edges. Let cool.