En blåbärspaj med smultopping serverad tillsammans med vaniljglass kallar jag den bästa sommardesserten. Gott med smakrika blåbär, syrlig citron och ett smörigt pajskal. Det blir inte spå mycket bättre än det här :) Ha en fin dag!
A blueberry pie with crumble topping served with vanilla ice cream is what I call the best summer dessert. Rich with flavorful blueberries, tart lemon, and a buttery pie crust. It doesn't get much better than this :) Have a nice day!
Blåbärs-Smulpaj
2 pajer
Pajdeg:
1 1/4 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1/4 tsk bakpulver
70 g smör
Fyllning:
ca 1,5 d blåbär färska eller frysta
2,5 msk strösocker
1 tsk potatismjöl
0,5 lemon, zest
Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver. Tillsätt smöret. Arbeta snabbt till en deg. Ställ degen i kylskåp i 15-30 minuter. Tryck ut halva degen i två pajformer. Lägg andra halvan av pajdegen tillbaka i kylskåpet. Grädda pajbotten i ugnen i 175°C i 10 minuter. Till fyllningen blanda ihop alla ingredienser. Fyll pajskalen med blåbärsblandningen. Smula på resterande deg. Grädda blåbärspajerna i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills gyllene.
Blueberry Crumble Pie
2 pies
Pie dough:
1 1/4 dl wheat flour
3 tbsp granulated sugar
1/4 tsp baking powder
70 g butter
Filling:
approx. 1.5 d blueberries fresh or frozen
2.5 tbsp granulated sugar
1 tsp potato flour
0.5 lemon, zest
Mix wheat flour, granulated sugar and baking powder. Add the butter. Work quickly into a dough. Refrigerate the dough for 15-30 minutes. Press half the dough into two pie tins. Put the other half of the pie dough back in the refrigerator. Bake the pie crust in the oven at 175°C for 10 minutes. For the filling, mix all the ingredients together. Fill the pie crusts with the blueberry mixture. Crumble the remaining dough. Bake the blueberry pies in the oven at 175°C for approx. 20 minutes or until golden.
0 Comments