65 g butter
10 ml vegetable oil
70 g light brown sugar
1 egg
0.5 lemon, juice
0.5 lemon zest, finely grated
0.5 tsp vanilla extract
50 g plain flour
30 g almond flour
1 tsp cardamom
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
Glaze
icing sugar
water
almonds chopped
Preheat the oven to 175 degrees C. Line the base and sides of a baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper. Cream the butter, vegetable oil and sugar until pale and fluffy. Add the egg and stir well. Add the lemon juice, lemon zest and vanilla extract and beat until combined.
Add the plain flour, almond meal, cardamom, baking powder and a pinch of salt and stir until just combined. Spoon the mixture into the prepared pan and bake for 20 minutes or until a skewer inserted into the middle comes out clean. Allow the cake to cool. For the glaze combine icing sugar and water to a paste. Pour over the cake and top with chopped almonds.
Mandel- och Citronkaka
65 g smör
10 ml olja
70 g ljust farinsocker
1 ägg
0,5 citron, saft
0,5 citronskal, finrivet
0,5 tsk vaniljextrakt
50 g vetemjöl
30 g mandelmjöl
1 tsk kardemumma
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
Glasyr
florsocker
vatten
hackade mandlar
Värm ugnen till 175 grader C. Klä botten och sidorna av en bakform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper. Vispa smör, matolja och socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt citronsaft, citronskal och vaniljextrakt och vispa tills allt är blandat.
Tillsätt vetemjöl, mandelmjöl, kardemumma, bakpulver och en nypa salt och rör om tills allt precis har blandats. Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i 20 minuter. Låt kakan svalna. Till glasyren, blanda florsocker och vatten till en pasta. Häll över kakan och toppa med hackade mandlar.
0 Comments