Dagens recept är en saftig kaka med smak av mandel, citron och kardemumma. En så god smakkombination. Kardemumma ger en aromatisk smak och den passar så bra ihop med citron. Idag firas morsdag i Finland och jag vet att min mamma hade tyckt om denna goda kaka. Grattis på morsdagen fina mamma :)

Today's recipe is a moist cake with the taste of almond, lemon and cardamom. Such a delicious flavor combination. Cardamom gives an aromatic flavor and it goes so well with lemon. Today is Mother's Day in Finland and I know my mother would have loved this delicious cake. Happy Mother's Day, dear mother :)


Almond Lemon Cake


65 g butter

10 ml vegetable oil

70 g light brown sugar

1 egg 

0.5 lemon, juice

0.5 lemon zest, finely grated

0.5 tsp vanilla extract

50 g plain flour

30 g almond flour

1 tsp cardamom

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Glaze

icing sugar

water

almonds chopped


Preheat the oven to 175 degrees C. Line the base and sides of a baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper. Cream the butter, vegetable oil and sugar until pale and fluffy. Add the egg and stir well. Add the lemon juice, lemon zest and vanilla extract and beat until combined.

Add the plain flour, almond meal, cardamom, baking powder and a pinch of salt and stir until just combined. Spoon the mixture into the prepared pan and bake for 20 minutes or until a skewer inserted into the middle comes out clean. Allow the cake to cool. For the glaze combine icing sugar and water to a paste. Pour over the cake and top with chopped almonds.



Mandel- och Citronkaka


65 g smör

10 ml olja

70 g ljust farinsocker

1 ägg

0,5 citron, saft

0,5 citronskal, finrivet

0,5 tsk vaniljextrakt

50 g vetemjöl

30 g mandelmjöl

1 tsk kardemumma

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Glasyr

florsocker

vatten

hackade mandlar


Värm ugnen till 175 grader C. Klä botten och sidorna av en bakform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper. Vispa smör, matolja och socker tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt citronsaft, citronskal och vaniljextrakt och vispa tills allt är blandat.

Tillsätt vetemjöl, mandelmjöl, kardemumma, bakpulver och en nypa salt och rör om tills allt precis har blandats. Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i 20 minuter. Låt kakan svalna. Till glasyren, blanda florsocker och vatten till en pasta. Häll över kakan och toppa med hackade mandlar.