Jag är så glad att det är säsong för rabarber. Jag har alltid tyckt om rabarber och min mamma gjorde alltid rabarber-jordgubbskräm till oss som barn. Krämen är god att äta med vaniljglass. Och paj med rabarberkompott hör också till min barndom. Dagens recept är en smulkaka med kvarg och rabarberkompott. Så krämigt god!

I'm so happy that it's rhubarb season. I've always liked rhubarb and my mother always made rhubarb-strawberry cream for us as children. The cream is delicious with vanilla ice cream. And pie with rhubarb compote is also part of my childhood. Today's recipe is a crumb cake with quark and rhubarb compote. So creamy and delicious!


Rabarber Kvargsmulkaka


70 g smör, smält

1 dl ljust farinsocker

0,5 tsk vaniljsocker

1 3/4 dl vetemjöl

40 g mandelmjöl

1 tsk bakpulver

0,5 ägg

0,5 dl mjölk


Fyllning:

125 g kvarg / grekisk yoghurt

0,5 ägg

1,5 msk strösocker

3/4 dl rabarberkompott


Blanda det smälta smöret med de torra ingredienserna i en skål. Överför 1/4 av degen till en annan skål. Blanda ner ägg och mjölk i resterande smet. Bred ut bottensmeten jämnt på botten av en bakplåtspappersklädd bakform (20 x 18 cm).


Blanda ihop kvarg, ägg och kompott. Häll på botten. Smula den sparade 1/4 degblandningen över kvargblandningen. Grädda i 175 C graders ugn i ca 30-35 minuter. Låt svalna. 



Rhubarb Quark Crumb Cake


70 g butter, melted

1 dl light brown sugar

0.5 tsp vanilla sugar

1 3/4 dl wheat flour

40 g almond flour

1 tsp baking powder

0.5 eggs

0.5 dl milk


Filling:

125 g quark / greek yogurt

0.5 eggs

1.5 tbsp granulated sugar

3/4 dl rhubarb compote


Mix the melted butter with the dry ingredients in a bowl. Transfer 1/4 of the dough to another bowl. Mix the egg and milk into the remaining batter. Spread the base batter evenly on the bottom of a baking dish lined with baking paper (20 x 18 cm).


Mix the quark, egg and compote together. Pour onto the base. Crumble the reserved 1/4 dough mixture over the quark mixture. Bake in a 175 C oven for about 30-35 minutes. Let cool.