Raspberry Lemon Loaf Cake
40 g butter, room temperature
20 ml oil
1 1/4 dl light brown sugar
1 egg
2 tbsp greek yogurt
0.5 tbsp lemon juice
0.5 tbsp lemon zest
0.5 tsp vanilla extract
1/4 tsp lemon extract
1 3/4 dl all purpose flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
1 dl fresh raspberries
Pre-heat your oven to 175 °C. Butter and flour a small loaf pan.
In a bowl stir the butter and sugar. Add the egg and beat well. Then add the greek yogurt, lemon juice, lemon zest, vanilla and lemon extract. Mix until well combined. Add the flour, baking powder and salt. Don't over-mix. Fold in the raspberries. Pour the batter into the loaf pan. Bake for approx. 30 minutes or until a toothpick comes out clean. Allow the cake to cool.
Hallon Citronkaka
40 g smör, rumstempererat
20 ml olja
1 1/4 dl ljust farinsocker
1 ägg
2 msk grekisk yoghurt
0,5 msk citronsaft
0,5 msk citronskal
0,5 tsk vaniljextrakt
1/4 tsk citronextrakt
1 3/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl färska hallon
Värm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla en liten brödform.
I en skål blanda smör och socker. Tillsätt ägget och vispa väl. Tillsätt sedan grekisk yoghurt, citronsaft, citronskal, vanilj och citronextrakt. Blanda tills det är väl blandat. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Blanda inte för mycket. Vänd ner hallonen. Häll smeten i brödformen. Grädda i ca. 30 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna.
0 Comments