Krämiga smulrutor med den populära pistagekrämen. För knaprighet toppade jag krämen med pistagenötter. Lent, knaprigt och smuligt. Mums, mums!

Creamy crumble squares with the popular pistachio paste. For crunchiness, I topped the paste with pistachios. Soft, crunchy and crumbly. Yum, yum!


Pistachio Paste Crumb Squares


3 dl plain flour

1 dl light brown sugar

0.5 tsp baking powder

140 g butter, cold 

1 small egg yolk


Filling:

0.5 dl pistachio paste

0.5 dl cream cheese

pistachio nuts, chopped


Preheat oven to 175 C degrees. Line a 20 cm x 20 cm baking pan with baking paper.

In a bowl, stir together the flour, sugar and baking powder. Add the butter and egg yolk and stir until the mixture is crumbly and resembles wet sand. Press about 2/3 of the mixture into the bottom of the prepared baking pan. Mix the pistachio cream and cream cheese for the filling. Spread the filling on the bottom and top with chopped nuts. Crumble the remaining of the dough over. Bake in the oven for about 30 minutes, until the crumb layer starts to turn golden. Let cool to room temperature.



Pistage Smulrutor


3 dl vetemjöl

1 dl ljust farinsocker

0,5 tsk bakpulver

140 g smör, kallt

1 liten äggula


Fyllning:

0,5 dl pistagekräm

0,5 dl färskost

pistagenötter, hackade


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en 20 cm x 20 cm bakform med bakplåtspapper.

I en skål rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret och äggulan och rör tills blandningen är smulig och liknar våt sand. Tryck ut cirka 2/3 av blandningen i botten av den förberedda bakformen. Blanda pistagekräm och färskost till fyllningen. Bred på fyllningen på botten och toppa med hackade nötter. Smula resten av degen över. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter, tills smullagret börjar bli gyllene. Låt svalna till rumstemperatur.

'