En saftig kaka med smak av apelsin och kardemumma. Smulet på kakan har nötter i sig, vilket ger ett trevligt tuggmotstånd. Jag använde saltade pistagenötter och det blev så gott. Ha en fin dag!

A moist cake with a taste of orange and cardamom. The crumb of the cake has nuts in it, which gives it a nice chewiness. I used salted pistachios and it turned out so delicious. Have a nice day!



Cardamom Orange Crumb Cake


Crumbs:

30 g butter

2.5 tbsp light brown sugar

0,5 dl all-purpose flour

0.5 dl coarsely chopped pistachios

1 tsp orange zest, grated

0.5 tsp cardamom


Cake Batter:

60 g butter, melted

3/4 dl light brown sugar

1 large egg

3/4 tsp vanilla extract

2 dl all-purpose flour

1 tsp baking powder

3/4 tsp cardamom

one pinch of salt

1 tbsp orange zest, finely grated

0.5 dl whole milk


Preheat the oven to 175 degrees C. Line a square baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper. 

Crumbs: Put all the ingredients in a bowl and toss them together using your fingers until crumbs form. 

Cake: Stir together the butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the remaining ingredients and stir until smooth. Pour the batter into the baking pan and top with the crumbs. Bake the cake for 20-25 minutes. Let cool. 



Kardemumma Apelsinsmulkaka


Smuldeg:

30 g smör

2,5 msk ljust farinsocker

0,5 dl vetemjöl

0,5 dl grovt hackade pistagenötter

1 tsk apelsinskal, rivet

0,5 tsk kardemumma


Kaksmet:

60 g smör, smält

3/4 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

3/4 tsk vaniljextrakt

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

3/4 tsk kardemumma

en nypa salt

1 msk apelsinskal, fint rivet

0,5 dl helmjölk


Värm ugnen till 175 grader C. Klä en fyrkantig ugnsform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper.

Smuldeg: Lägg alla ingredienser i en skål och blanda ihop dem med fingrarna tills det bildas smulor.

Kaka: Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda tills det är slätt. Häll smeten i bakformen och toppa med smulorna. Grädda kakan i 20-25 minuter. Låt svalna.