Cardamom Orange Crumb Cake
Crumbs:
30 g butter
2.5 tbsp light brown sugar
0,5 dl all-purpose flour
0.5 dl coarsely chopped pistachios
1 tsp orange zest, grated
0.5 tsp cardamom
Cake Batter:
60 g butter, melted
3/4 dl light brown sugar
1 large egg
3/4 tsp vanilla extract
2 dl all-purpose flour
1 tsp baking powder
3/4 tsp cardamom
one pinch of salt
1 tbsp orange zest, finely grated
0.5 dl whole milk
Preheat the oven to 175 degrees C. Line a square baking pan, 20 cm x 15 cm, with parchment paper.
Crumbs: Put all the ingredients in a bowl and toss them together using your fingers until crumbs form.
Cake: Stir together the butter and sugar. Add the egg and vanilla, stir well. Then add the remaining ingredients and stir until smooth. Pour the batter into the baking pan and top with the crumbs. Bake the cake for 20-25 minutes. Let cool.
Kardemumma Apelsinsmulkaka
Smuldeg:
30 g smör
2,5 msk ljust farinsocker
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl grovt hackade pistagenötter
1 tsk apelsinskal, rivet
0,5 tsk kardemumma
Kaksmet:
60 g smör, smält
3/4 dl ljust farinsocker
1 stort ägg
3/4 tsk vaniljextrakt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 tsk kardemumma
en nypa salt
1 msk apelsinskal, fint rivet
0,5 dl helmjölk
Värm ugnen till 175 grader C. Klä en fyrkantig ugnsform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper.
Smuldeg: Lägg alla ingredienser i en skål och blanda ihop dem med fingrarna tills det bildas smulor.
Kaka: Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och vaniljen, rör om väl. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och blanda tills det är slätt. Häll smeten i bakformen och toppa med smulorna. Grädda kakan i 20-25 minuter. Låt svalna.
0 Comments