Bärpaj med smultopping är en stor favorit. Idag har jag blåbär, men har du hallon blir det också gott. Servera pajen varm med vaniljglass eller ät den kylskåpskall. God oavsett! Ha en fin dag!

Berry pie with crumble topping is a big favorite. Today I have blueberries, but if you have raspberries it will also be delicious. Serve the pie warm with vanilla ice cream or eat it cold from the fridge. Delicious either way! Have a nice day!


Blueberry Cardamom Crumb Squares


Crust & Crumbs: 

120 g butter, soft

1,5 dl light brown sugar

2,5 dl rolled oats

2 dl flour

1 tsp baking powder

one pinch of salt


Filling:

300 g blueberries

50 g granulated sugar

2 tsp cornstarch

0.5 tsp cardamom

1 tbsp lemon juice

1.5 tsp lemon zest


Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och socker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.


Blanda alla ingredienser till  fyllningen i en skål. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen. 



Blåbär Kardemumma Smulrutor


Botten och smulor:

120 g smör, mjukt

1,5 dl ljust farinsocker

2,5 dl havregryn

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

en nypa salt


Fyllning:

300 g blåbär

50 g strösocker

2 tsk majsstärkelse

0,5 tsk kardemumma

1 msk citronsaft

1,5 tsk citronskal


Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och socker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda. Klä en 20 x 20 cm form med bakplåtspapper och klappa ut lite mer än hälften av smuldegen över formens botten.


Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål. Häll fyllningen på botten. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Förvaras i kylen.