Idag är det Fastlagstisdag! Då äter vi fyllda bullar, eller hur? Är du team mandelmassa eller jordgubbssylt? Som barn valde jag sylt, men nu äter jag hellre med mandelmassa. Här fått du mitt recept på saftiga och fluffiga bullor. Ta hellre mindre mjöl än för mycket. Ha en fin dag!

Today is Shrove Tuesday! That's when we eat filled buns, right? Are you team almond paste or strawberry jam? As a child I chose jam, but now I prefer to eat with almond paste. Here's my recipe for moist and fluffy buns. It's better to use less flour than too much. Have a nice day!


Saftiga Släta Bullar

ca 20 st


7-9 dl vetemjöl

1 dl strösocker

10 g torrjäst

1,5 tsk kardemumma

1 tsk salt

100 g rumsvarmt smör

3 dl mjölk (43-44°)

  

Blanda hälften av vetemjölet tillsammans med socker, torrjäst, kardemumma, salt och smör i en matberedare eller för hand. Blanda till en smulig blandning. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg. Tillsätt mjöl lite i taget och knåda i 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 2h. Forma degen till runda bullar, ca 70 g. Lägg bullarna på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare i 45 minuter. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem i 200 C grader i ca 10-12 minuter.



Moist Wheat Buns

approx 20 pcs


7-9 dl wheat flour

1 dl granulated sugar

10 g dry yeast

1.5 tsp cardamom

1 tsp salt

100 g butter, room temperature

3 dl milk (43-44°)


Mix half of the wheat flour with sugar, dry yeast, cardamom, salt and butter in a food processor or by hand. Mix until crumbly. Add the milk and work together to form a dough. Add flour a little at a time and knead for 10 minutes. Let the dough rise, covered, for 2 hours. Shape the dough into round buns, about 70 g. Place the buns on a baking sheet lined with baking paper. Let rise for another 45 minutes. Brush the buns with egg. Bake them at 200 C degrees for about 10-12 minutes.