Kardemummabullor
7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
10 g torrjäst
1,5 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
3 dl mjölk (43-44°)
Fyllning
100 g rumsvarmt smör
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1tsk vaniljsocker
1 msk malen kardemumma
0,5 msk majsstärkelse
Blanda hälften av vetemjölet tillsammans med socker, torrjäst, kardemumma, salt och smör i en matberedare eller för hand. Blanda till en smulig blandning. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg. Tillsätt mjöl lite i taget och knåda i 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 1-2h.
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
Kavla ut degen till en rektangel. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och rulla ihop degen. Skär i bitar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en duk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Sätt ugnen på 200 C grader. Vispa lätt ett ägg och pensla bullarna. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Cardamom Buns
7-9 dl wheat flour
1 dl granulated sugar
10 g dry yeast
1.5 tsp cardamom
1 tsp salt
100 g butter, room temperature
3 dl milk (43-44°)
Filling
100 g room temperature butter
0.5 dl brown sugar
0.5 dl granulated sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tbsp ground cardamom
0.5 tbsp cornstarch
Mix half of the wheat flour with sugar, dry yeast, cardamom, salt and butter in a food processor or by hand. Mix until crumbly. Add the milk and work together to form a dough. Add flour a little at a time and knead for 10 minutes. Let the dough rise, covered, for 1-2 hours.
Mix all the ingredients for the filling together to a smooth and spreadable paste.
Roll out the dough into a rectangle. Spread the filling over the entire rectangle and roll the dough together. Cut into pieces. Place the buns on a baking sheet with parchment paper, cover with a baking cloth and let rise for another 45 minutes. Set the oven to 200 C degrees. Lightly beat an egg and brush the buns. Then bake them in the middle of the oven for about 15 minutes or until they have a nice color.
0 Comments