Idag firas Runebergsdagen i Finland och då äter man med all rätt saftiga och mycket goda Runebergstårtor. Har du pepparkakor över från julen passar de bra att använda i detta recept. Har du aldrig bakat eller smakat dessa, då kan jag verkligen rekommendera att göra det. Så otroligt goda :)

Today Runeberg's Day is celebrated in Finland and that's when you eat moist and very tasty Runeberg's Cakes. If you have gingerbread cookies left-over from Christmas, they are a great way to use them in this recipe. If you've never baked or tasted these, I can really recommend doing so. So incredibly delicious :)


Runebergstårtor

150 g smör, mjukt
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl pepparkakssmul
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
1,5 tsk kardemumma
1 dl grädde
1 tsk mandelessens

Fuktning
1 dl vatten
0,5 tsk mandelessens

Dekoration:
florsocker
vatten
hallonsylt

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, vispa kraftigt. Blanda alla torra ingredienser och lägg till dem i smeten. Tillsätt grädde och mandelessens och blanda till en smidig smet. 

Smörj och mjöla bakformarna. Häll smeten i formarna. Tryck med en sked en fördjupning i smeten och tillsätt lite hallonsylt. Grädda i 175 C grader i ca 20 minuter. Låt svalna något. Ta bort tårtorna ur bakformarna och doppa dem helt i vatten och mandelessensblandningen eller pensla med med blandningen.

Lägg en klick hallonsylt på tårtorna. Blanda florsocker och vatten till en slät pasta. Lägg blandningen i en spritspåse (eller plastpåse och klipp av hörnet med sax). Forma en ring runt sylten.


Runeberg's Torte

150 g butter, soft
1.5 dl sugar
2 eggs
1.5 dl flour
1 dl almond flour
1 dl gingerbread crumble
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla extract
1.5 tsp cardamom
1 dl cream
1 tsp almond essence

Moisturizing
1 dl water
0.5 tsp almond essence

Decoration:
icing sugar
water
raspberry jam

Beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time, whisking vigorously. Mix all the dry ingredients together and add them to the batter. Add the cream and almond essence and mix to a smooth batter.

Grease and flour baking tins. Pour the batter into the tins. Press with a spoon a cavity in the batter and add a little raspberry jam. Bake at 175 degrees C for about 20 minutes. Let cool slightly. Remove the cakes from the baking tins, and dip them in water and almond essence mixture or brush them with the mixture.

Add a dollop of raspberry jam on the cakes. Mix the icing sugar and water to a smooth paste. Place the mixture in a piping bag (or plastic bag and cut off the corner with scissors). Form a ring around the jam.