Glad vändag fina följare! Tack för att du tittar in här hos mig. Jag bakade denna kaka dagen till ära och stansade ut bitar med en hjärtform. 

Happy Valentine's Day, dear followers! Thank you for stopping by my blog. I baked this cake in honor of the day and cut out pieces with a heart shape.


Rum Cake with Cocoa Crumble


40 g butter, soft

20 g oil

1 1/4 dl light brown sugar

0.5 dl creme fraiche

1 large egg

3/4 tsp rum extract

1 1/4 dl wheat flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Crumbs:

20 g butter, soft

0.5 dl wheat flour

1 tbsp coconut sugar

1 tbsp cocoa powder

one pinch of salt


Crumbs: In a bowl stir together butter, flour, sugar, cocoa and salt to a crumb texture. Set aside.

Preheat the oven to 175 C degrees. Stir together the butter, oil and sugar until well combined. Add the creme fraiche and stir until light and fluffy. Mix in the egg and the rum. Add flour, baking powder, and salt. Mix to a smooth batter. Pour the batter into a baking pan, 20 cm x 18 cm, lined with baking paper and top with the crumbs. Bake for about 15-18 minutes. Let cool.



Romkaka med Kakaosmul


40 g smör, mjukt

20 g olja

1 1/4 dl ljust farinsocker

0,5 dl creme fraiche

1 stort ägg

3/4 tsk romextrakt

1 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Smuldeg:

20 g smör, mjukt

0,5 dl vetemjöl

1 msk kokossocker

1 msk kakaopulver

en nypa salt


Smuldeg: I en skål rör ihop smör, mjöl, socker, kakao och salt till en smulig konsistens. Ställ åt sidan.


Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop smör, olja och socker tills det är väl blandat. Tillsätt creme fraiche och rör om tills det blir ljust och fluffigt. Blanda i ägg och rom. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Blanda till en slät smet. Häll smeten i en bakform, 20 cm x 18 cm,  klädd med bakplåtspapper och toppa med smuldegen. Grädda i ca 15-18 minuter. Låt svalna.