Citron i bakverk är något jag gillar och tycker att den ger så mycket smak till ett bakverk. I dessa smulrutor har jag gjort en fyllning av vaniljkvarg och lemoncurd. Nu i efterhand hade jag gärna haft i lite citronzest för extra intensiv smak av citron. Brukar du baka med citron? Ha en fin dag vänner!

Lemon in baked goods is something I like and think it adds so much flavor to a baked good. In these crumble squares I have made a filling of vanilla quark and lemon curd. In retrospect I would have liked to have added some lemon zest for an extra intense lemon flavor. Do you usually bake with lemon? Have a nice day friends!


Lemon Vanilla Crumble Squares


60 g butter, soft

3/4 dl light brown sugar

1 3/4 dl flour

0.5 tsp vanilla extract

one pinch of salt


1 dl vanilla quark or thick yogurt

0.5 dl lemon curd


Stir together the butter and sugar. Add in the flour, vanilla and salt, stir. Mixture will be dry and crumbly. Set aside about 3/4 dl of the dough. Press the remaining dough into a 20 cm x 10 cm baking pan lined with parchment paper. Top with the filling and sprinkle on the remaining crumble mixture. Bake at 175 C degrees for approximately 30 minutes. Remove from the oven and allow to cool. Place into the refrigerator for approximately 1 hour before serving.



Citron Vanilj Smulrutor


60 g smör, mjukt

3/4 dl ljust farinsocker

1 3/4 dl mjöl

0,5 tsk vaniljextrakt

en nypa salt


1 dl vaniljkvarg eller tjock yoghurt

0,5 dl lemon curd


Rör ihop smör och socker. Tillsätt mjöl, vanilj och salt, rör om. Blandningen blir torr och smulig. Ställ åt sidan ca 3/4 dl av degen. Tryck ut resten av degen i en 20 cm x 10 cm bakplåtspappersklädd bakform. Toppa med fyllningen och strö på resterande smulblandning. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Ställ in i kylen ca 1 timme innan servering.