En kakbit med en fyllning av marmelad. Jag använde min favorit marmelad från Dronningholm, päron salt-karamell, men det går förstås med annan marmelad också. Hallon- eller blåbärsmarmelad passar bra med kardemumma. Ha en fin dag!

A piece of cake with a filling of marmalade. I used my favorite marmalade from Dronningholm, pear salted caramel, but of course you can use other marmalades too. Raspberry or blueberry marmalade goes well with cardamom. Have a nice day!


Cardamom Cake with Marmalade


80 g butter, at room temperature

40 g oil

2 dl light brown sugar

2 large egg

2 tbsp creme fraiche

1 tsp vanilla extract

2.5 dl flour

1 tsp baking powder

1 tsp ground cardamom

one pinch of salt


marmalade, pear salted caramel


Preheat the oven to 175 C and line a baking pan, 20 cm x 20 cm, with parchment paper. Cream together the butter, oil and sugar until light and fluffy. Add the eggs, creme fraiche and vanilla. Stir in the dry ingredients and mix until smooth. Pour the batter in the baking pan. Bake for about 20 minutes. Let the cake cool. Cut the cake into 12 pieces and make a depression in each piece. Add a dollop of marmalade in each depression.



Kardemummakaka med Marmelad


80 g smör, i rumstemperatur

40 g olja

2 dl ljust farinsocker

2 stort ägg

2 msk creme fraiche

1 tsk vaniljextrakt

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

en nypa salt


marmelad, päron salt-karamell


Värm ugnen till 175 C och klä en bakform, 20 cm x 20 cm, med bakplåtspapper. Rör ihop smör, olja och socker tills det blir ljust och pösigt. Tillsätt ägg, creme fraiche och vanilj. Rör ner de torra ingredienserna och blanda till en slät smet. Häll smeten i bakformen. Grädda i ca 20 minuter. Låt kakan svalna. Dela kakan i 12 bitar och i varje bit gör en fördjupning. Lägg i en klick med marmelad i varje fördjupning.