Citrus Cardamom Crumb Cake
60 g butter, soft
20 g olja
1.5 dl light brown sugar
2 1/4 dl all purpose flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
3/4 tsp ground cardamom
1 large egg
1/4 dl creme fraiche
0.5 tsp vanilla extract
0.5 orange, zest and juice
Preheat your oven to 175 C. Line a 20 x 15 cm baking pan with parchment paper.
Stir together the butter, oil, sugar, flour, baking powder, salt and cardamom in a bowl. The mixture should be crumbly. Measure out 3/4 dl of the mixture and set aside. To the remaining mixture add the wet ingredients and mix just until combined. Spread the batter into the pan, and top with the reserved crumbs. Bake for 20-25 minutes.
Citrus Kardemumma Smulkaka
40 g smör, mjukt
20 g olja
1,5 dl ljust farinsocker
2 1/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
3/4 tsk mald kardemumma
1 stort ägg
1/4 dl creme fraiche
0,5 tsk vaniljextrakt
0,5 apelsin, skal och saft
Värm ugnen till 175 C. Klä en ugnsform 20 x 15 cm med bakplåtspapper.
Rör ihop smör, socker, olja, mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en skål. Blandningen ska vara smulig. Mät upp 3/4 dl av blandningen och ställ åt sidan. Till den återstående blandningen tillsätt de våta ingredienserna och blanda bara tills det blandas. Bred ut smeten i formen och toppa med de reserverade smulorna. Grädda i 20-25 minuter.
0 Comments