En fräsch kaka med apelsin och kardemumma. Det här är en klassisk smakkombination och jag tycker om det fräscha från apelsinen och den kryddiga och fylliga kardemumman. Enkelt, men så gott. Ha en fin dag vänner!

A fresh cake with orange and cardamom. This is a classic flavor combination and I love the freshness of the orange and the spicy and rich cardamom. Simple, but so delicious. Have a nice day friends!


Citrus Cardamom Crumb Cake


60 g butter, soft

20 g olja

1.5 dl light brown sugar

2 1/4 dl all purpose flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

3/4 tsp ground cardamom

1 large egg

1/4 dl creme fraiche

0.5 tsp vanilla extract

0.5 orange, zest and juice


Preheat your oven to 175 C. Line a 20 x 15 cm baking pan with parchment paper. 

Stir together the butter, oil, sugar, flour, baking powder, salt and cardamom in a bowl. The mixture should be crumbly. Measure out 3/4 dl of the mixture and set aside. To the remaining mixture add the wet ingredients and mix just until combined. Spread the batter into the pan, and top with the reserved crumbs. Bake for 20-25 minutes.



Citrus Kardemumma Smulkaka


40 g smör, mjukt

20 g olja

1,5 dl ljust farinsocker

2 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

3/4 tsk mald kardemumma

1 stort ägg

1/4 dl creme fraiche

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 apelsin, skal och saft


Värm ugnen till 175 C. Klä en ugnsform 20 x 15 cm med bakplåtspapper.

Rör ihop smör, socker, olja, mjöl, bakpulver, salt och kardemumma i en skål. Blandningen ska vara smulig. Mät upp 3/4 dl av blandningen och ställ åt sidan. Till den återstående blandningen tillsätt de våta ingredienserna och blanda bara tills det blandas. Bred ut smeten i formen och toppa med de reserverade smulorna. Grädda i 20-25 minuter.