Glad fjärde advent! Detta är enligt mig det bästa receptet på pepparkakor. Pepparkakorna är smakrika, knapriga och en degen som är lätt att baka med. Och god att äta som den är också :) Jag gör också praliner av själva degen och jag använder pepparkaksdegen i olika bakverk också. Så goda!! Testa gärna. 

Happy Fourth Sunday of Advent! This is, in my opinion, the best gingerbread recipe. The gingerbread cookies are tasty, crunchy and a dough that is easy to bake with. And good to eat as it is too :) I also make pralines from the dough itself and I use the gingerbread dough in various baked goods as well. So good!! Feel free to try.



Kryddiga Pepparkakor

65 g smör 
0,5 dl mörk sirap
1 dl strösocker eller ljust farinsocker
0,5 dl vispgrädde
0,5 msk malen kanel
3/4 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kryddnejlika
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk vaniljsocker
1/4 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3 1/4 dl vetemjöl

Smält ihop smör, sirap, strösocker, vispgrädde och kryddor i en kastrull. Låt koka upp tills sockerkristallerna har smält och ta sedan bort från värmen. 
I en skål blanda ihop hälften av vetemjölet och bikarbonat. Tillsätt det i smör-kryddblandningen. Rör om till en jämn smet och ha sedan i resten av mjölet. Arbeta ihop till en lös deg. Lägg på locket och låt stå i kylskåp till följande dag. Ta ut degen i rumstemperatur i minst 1 h innan utbakning. Grädda pepparkakor i 200 C grader i ca 5-8 minuter.


Spicy Gingerbread Cookies

65 g butter
1 dl caster sugar or light brown sugar
0.5 d dark syrup
0.5 dl heavy cream
0.5 tbsp ground cinnamon
3/4 tsp ground ginger
0.5 tsp ground cloves
0.5 tsp ground cardamom
0.5 tsp vanilla sugar
1/4 tsp salt
1 tsp bicarbonate
3 1/4 dl wheat flour

Melt butter, sugar, syrup, whipping cream and spices in a saucepan. Bring to a boil until the sugar crystals have melted and then remove from the heat.
In a bowl, mix together half of the wheat flour and bicarbonate. Add it to the butter-spice mixture. Stir to a smooth batter and then add the rest of the flour. Stir together into a loose dough. Put the lid on and leave in the fridge until the following day. Remove the dough from the fridge for at least 1 hour before baking. Bake the gingerbread cookies at 200 C degrees for about 5-8 minutes.