Det här är ett bröd som jag alltid bakar under jul och nu om du har kvar rödbetssallad och köttbullar från julmiddagen så kan jag rekommendera att baka detta bröd och sedan toppa en brödskiva med salladen och köttbullarna. En väldigt god kombo. Ha en fin dag! 

This is a bread that I always bake during Christmas and now if you have leftover beetroot salad and meatballs from Christmas dinner I can recommend baking this bread and then topping a bread slice with the salad and meatballs. A very good combo. Have a nice day!


Maltlimpa


1 dl ölmalt

1 dl hett vatten

0,5 dl mörk sirap

1,5 dl vatten

2 dl rågmjöl

1-2 dl vetemjöl

6 g torrjäst

1 tsk salt


Blanda ölmalt och hett vatten. Låt stå i  1h. Blanda sedan i sirap, vatten 43 C, mjöl, torrjäst och salt. Smörj en brödform eller klä den med bakplåtspapper och lägg i degen. Låt degen jäsa under en handduk i rumstemperatur i ca 1 h. Värm ugnen till 200 C. Grädda brödet i ca 30-40 minuter.  



Malt Loaf


1 dl beer malt

1 dl hot water

0.5 dl dark syrup

1.5 dl water

2 dl rye flour

1-2 dl wheat flour

6 g dry yeast

1 tsp salt


Mix beer malt and hot water. Let sit for 1 hour. Then mix in syrup, water 43 C, flour, dry yeast and salt. Grease a loaf pan or line it with parchment paper and add the dough. Let the dough rise under a towel at room temperature for about 1 hour. Heat the oven to 200 C. Bake the bread for about 30-40 minutes.