Hazelnut Crumb Muffins
5 pcs
Crumb Topping:
30 g butter, cold
0.5 dl light brown sugar
0.5 tbsp all purpose flour
one pinch of salt
Cake
50 g butter, softened
1 dl light brown sugar
1 egg, room temperature
0.5 dl creme fraiche
1 tsp vanilla extract
1.5 dl all purpose flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
0.5 dl hazelnuts, chopped
hazelnut spread
Preheat oven to 175 C.
Mix the crumb topping ingredients together in a bowl, using your fingertips to work the butter in to the flour and sugar until the butter is evenly dispersed and the mixture is crumbly. Set aside.
Cream the butter and sugar together until light and fluffy by hand in a bowl. Add the egg and stir. Then add the creme fraiche and vanilla extract. Stir in the flour, baking powder and salt. Finally fold in the chopped hazelnuts, stirring just enough to get them evenly distributed. Pour the batter into muffin cups and put a dollop of the hazelnut spread in the middle of each muffin. Sprinkle the crumbs over the top. Bake for about 15-20 minutes.
Hasselnöts-Smulmuffins
5 st
Smultopping:
30 g smör, kallt
0,5 dl ljust farinsocker
0,5 msk vetemjöl
en nypa salt
Tårta
50 g smör, mjukt
1 dl ljust farinsocker
1 ägg
0,5 dl creme fraiche
1 tsk vaniljextrakt
1,5 dl allroundmjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
0,5 dl hasselnötter, hackade
hasselnötspasta, typ Nutella
Värm ugnen till 175 C. Blanda ingredienserna till smultoppingen i en skål, använd fingertopparna för att arbeta in smöret med mjölet och sockret tills smöret är jämnt fördelat och blandningen är smulig.
Rör ihop smör och socker tills det är ljust och pösigt för hand i en skål. Tillsätt ägget och rör om. Tillsätt sedan creme fraiche och vaniljextrakt. Rör ner mjöl, bakpulver och salt. Vänd till sist ner de hackade hasselnötterna och rör om precis så mycket att de blir jämnt fördelade. Häll smeten i muffinsformar och lägg en klick av hasselnötspastan i mitten av varje muffins. Strö smulorna över. Grädda i ca 15-20 minuter.
0 Comments