En dirty chai är ett hopkok av kryddat te och kaffe kombinerat. De kryddor som oftast används i dirty chai är kardemumma, kanel, kryddnejlika, ingefära och svartpeppar. Mycket smakrikt och denna smakkombon är så god i bakverk. Ha en fin dag!

A dirty chai is an concoction of spiced tea and coffee combined. The spices most frequently used in dirty chai are cardamom, cinnamon, cloves, ginger, and black pepper. Very flavorful and this flavor combo is so good in baked goods. Have a nice day!


Dirty Chai Crumb Squares


45 g butter, soft

1 1/4 dl light brown sugar

1 egg

2 tbsp ceme fraiche

0.5 tsp vanilla extract

1.5 dl wheat flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl almond milk


Filling

1.5 tbsp light brown sugar

1 tsp espresso powder

3/4 tsp cinnamon


Crumbs

30 g butter

0.5 dl light brown sugar

0.5 dl wheat flour

1 tsp espresso powder

1 tsp ground cinnamon

0.5 tsp ground cardamom

0.5 tsp ground ginger

0.5 tsp ground nutmeg

1/4 tsp ground cloves

one pinch of salt


Preheat the oven to 175°C. Line a 20 cm x 15 cm baking pan with parchment paper.

For the filling, mix together the sugar, espresso and cinnamon in a small bowl.

For the crumbs, stir together all the ingredients until crumbs form. 


In a bowl stir together the butter and sugar. Add the egg and stir well. Then stir in the creme fraiche and vanilla. Lastly add the dry ingredients and the milk. Stir until smooth. Pour half of the batter into the prepared pan. Sprinkle the filling on the batter, then pour the remaining batter on top. Sprinkle the crumbs over the batter. Bake for about 30 minutes. 



Dirty Chai Smulrutor


45 g smör, mjukt

1 1/4 dl ljust farinsocker

1 ägg

2 msk ceme fraiche

0,5 tsk vaniljextrakt

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl mandelmjölk


Fyllning

1,5 msk ljust farinsocker

1 tsk espressopulver

3/4 tsk kanel


Smulor

30 g smör

0,5 dl ljust farinsocker

0,5 dl vetemjöl

1 tsk espressopulver

1 tsk mald kanel

0,5 tsk mald kardemumma

0,5 tsk mald ingefära

0,5 tsk mald muskotnöt

1/4 tsk mald kryddnejlika

en nypa salt


Värm ugnen till 175°C. Klä en ugnsform 20 x 15 cm med bakplåtspapper.

Till fyllningen, blanda ihop socker, espresso och kanel i en liten skål.

För smulorna, rör ihop alla ingredienserna tills det bildas smulor.


Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt ägget och rör om väl. Rör sedan ner creme fraiche och vanilj. Tillsätt sist de torra ingredienserna och mjölken. Rör om tills det är slätt. Häll hälften av smeten i den förberedda formen. Strö fyllningen på smeten och häll sedan resterande smet ovanpå. Strö smulet över smeten. Grädda i ca 30 minuter.