Mjuka amarettikakor med en festlig jultvist. De har en mjuk och seg konsistens, och smakar mandel och  pepparkaka. De är dessutom gjorda med mandelmjöl vilket gör dem glutenfria. 

Soft amaretti cookies with a festive Christmas twist. They have a soft and chewy texture, and taste like almonds and gingerbread. They are also made with almond flour, which makes them gluten-free. 



Christmas Flavoured Amaretti Cookies 


65 g almond flour

55 g light brown sugar

0.5 tsp ground cinnamon

0.5 tsp ground ginger

1/8 tsp ground cloves

1/8 tsp ground nutmeg

one pinch of salt

1 egg white

0.5 tsp orange juice

1 tsp syrup

icing sugar


Preheat oven to 150  degrees C. In a bowl, stir together almond flour, sugar, spices and salt. 

In another bowl whisk the egg white and orange juice until soft peaks forms. Add the egg white and syrup to the dry ingredients and stir until smooth. Scoop the batter into round mounds on a parchment paper lined baking sheet. Leave space between the cookies. Sprinkle on icing sugar. Bake the cookies for about 25 minutes until tops are cracked and starting to brown. Remove from oven, let cool completely.



Amaretti-Kakor med Julsmak


65 g mandelmjöl

55 g ljust farinsocker

0,5 tsk mald kanel

0,5 tsk mald ingefära

1/8 tsk mald kryddnejlika

1/8 tsk mald muskotnöt

en nypa salt

1 äggvita

0,5 tsk apelsinjuice

1 tsk sirap

florsoker


Värm ugnen till 150 grader C. Rör ihop mandelmjöl, socker, kryddor och salt i en skål.

Vispa äggvitan och apelsinjuicen i en annan skål tills mjuka toppar bildas. Tillsätt äggvitan och sirapen till de torra ingredienserna och rör tills det är slätt. Forma smeten i runda högar på en bakplåtspappersklädd plåt. Lämna utrymme mellan kakorna. Strö på florsocker. Grädda kakorna i ca 25 minuter tills topparna är spruckna och börjar få färg. Ta bort från ugnen, låt svalna helt.