En saftig, god kaka med smak av rom. Jag toppade kakan med smuldeg och den sjönk lite in i kakan under gräddningen, vilket gjorde kakan ännu saftigare. Så god!

A moist, delicious cake with the taste of rum. I topped the cake with crumbs and it sank a little into the cake during baking, which made the cake even moister. So delicious!

Romkrämskaka med Smuldeg


65 g smör, rumstemperatur

3/4 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

1 dl vetemjöl

0,5 tsk

0,5 dl romkrämspulver 

3/4 tsk vaniljextrakt

en nypa salt


Smuldeg:

15 g smör, kallt

2.5 tbsp vetemjöl

2 tbsp socker


Värm ugnen till 175 C. Rör samman smör, mjöl och socker till smuldegen. Ställ åt  sidan. 

Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt resten av ingredienserna. Häll smeten i en bakform, 20 cm x 13 cm, klädd med bakplåtspapper. Strö på smulet. Grädda i ca 25-30 minuter.



Rum Custard Cake with Crumbs


65 g butter, room temperature

3/4 dl light brown sugar

1 large egg

1 dl wheat flour

0.5 tsp

0.5 dl rum custard powder

3/4 tsp vanilla extract

a pinch of salt


Crumbs:

15 g cold butter

2.5 tbsp flour

2 tbsp sugar


Heat the oven to 175 C. Stir together the butter, flour and sugar for the crumbs. Set aside. 

Stir together the butter and sugar. Add the egg and stir well. Add the rest of the ingredients. Pour the batter into a baking pan, 20 cm x 13 cm, lined with parchment paper. Top with the crumbs. Bake the cake for 25-30 minutes.