Rum Cake with Cocoa Crumble
40 g butter, soft
20 g oil
1 1/4 dl light brown sugar
0.5 dl creme fraiche
1 large egg
3/4 tsp rum extract
1 1/4 dl wheat flour
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
Crumbs:
30 g butter, soft
3/4 dl wheat flour
2 tbsp light brown sugar
1.5 tbsp cocoa powder
one pinch of salt
Crumbs: In a bowl stir together butter, flour, sugar, cocoa and salt to a crumb texture. Set aside.
Preheat the oven to 175 C degrees. Stir together the butter, oil and sugar until well combined. Add the creme fraiche and stir until light and fluffy. Mix in the egg and the rum. Add flour, baking powder, and salt. Mix to a smooth batter. Pour the batter into a cake tin lined with parchment paper. Top with the crumble. Bake for about 30 minutes. Let cool.
Romkaka med Kakaosmul
40 g smör, mjukt
20 g olja
1 1/4 dl ljust farinsocker
0,5 dl creme fraiche
1 stort ägg
3/4 tsk romextrakt
1 1/4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
Smuldeg:
30 g smör, mjukt
3/4 dl vetemjöl
2 msk ljust farinsocker
1,5 msk kakaopulver
en nypa salt
Smuldeg: I en skål rör ihop smör, mjöl, socker, kakao och salt till en smulig konsistens. Ställ åt sidan.
Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop smör, olja och socker tills det är väl blandat. Tillsätt creme fraiche och rör om tills det blir ljust och fluffigt. Blanda i ägg och rom. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Mixa till en slät smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd kakform. Toppa med smulet. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna.
0 Comments