Det finns så många goda kaffekakor och detta är en av mina favoriter. En mjuk och saftig kaka med smak av rom och toppad med kakaosmuldeg. Vilken är din favorit kaffekaka?

There are so many good coffee cakes and this is one of my favorites. A soft and moist cake flavored with rum and topped with cocoa crumb. What is your favorite coffee cake?


Rum Cake with Cocoa Crumble


40 g butter, soft

20 g oil

1 1/4 dl light brown sugar

0.5 dl creme fraiche

1 large egg

3/4 tsp rum extract

1 1/4 dl wheat flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Crumbs:

30 g butter, soft

3/4 dl wheat flour

2 tbsp light brown sugar

1.5 tbsp cocoa powder

one pinch of salt


Crumbs: In a bowl stir together butter, flour, sugar, cocoa and salt to a crumb texture. Set aside.


Preheat the oven to 175 C degrees. Stir together the butter, oil and sugar until well combined. Add the creme fraiche and stir until light and fluffy. Mix in the egg and the rum. Add flour, baking powder, and salt. Mix to a smooth batter. Pour the batter into a cake tin lined with parchment paper. Top with the crumble. Bake for about 30 minutes. Let cool. 



Romkaka med Kakaosmul


40 g smör, mjukt

20 g olja

1 1/4 dl ljust farinsocker

0,5 dl creme fraiche

1 stort ägg

3/4 tsk romextrakt

1 1/4 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Smuldeg:

30 g smör, mjukt

3/4 dl vetemjöl

2 msk ljust farinsocker

1,5 msk kakaopulver

en nypa salt


Smuldeg: I en skål rör ihop smör, mjöl, socker, kakao och salt till en smulig konsistens. Ställ åt sidan.


Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop smör, olja och socker tills det är väl blandat. Tillsätt creme fraiche och rör om tills det blir ljust och fluffigt. Blanda i ägg och rom. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Mixa till en slät smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd kakform. Toppa med smulet. Grädda i ca 30 minuter. Låt svalna.